Cum moldovenii au îmbogăţit şi mai mult băncile în 2017 prin folosirea cardurilor bancare

10:50, 14 februarie 2018 | Economie | 9569 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Cetăţenii Republicii Moldova, fără să-şi dea seama, îşi folosesc cardurile bancare în aşa fel, încât băncile comerciale s-au ales cu o „nouă” afacere extrem de profitabilă, din care încasează anual, potrivit celor mai modeste estimări, circa 32 de milioane de euro.

Cifra de 32 de milioane de euro (circa 656 milioane de lei) o constituie doar încasările estimative din serviciile de deservire a cardurilor.

Potrivit raportului Băncii Naţionale a Moldovei privind indicatorii activităţii în cadrul sistemului de plăţi cu cardurile bancare din Republica Moldova pentru anul 2017, în anul precedent în ţara noastră au fost în circulaţie în total 1 milion 736 de mii 56 de carduri.

Acelaşi document mai scoate în evidenţă o tendinţă importantă: numărul de carduri în circulaţie a crescut brusc în 2017 cu 567 de mii 67 de unităţi. Numărul cardurilor retrase a fost de 343 mii 121.

FOTO: Date despre numărul de carduri bancare aflate în circulație prezentate în raportul BNM

În continuare aflăm din raport că în anul precedent valoarea totală a operaţiunilor cu carduri (retrageri de bani sau plăţi cu cardul) a fost de 44 de miliarde 895 de milioane 213 mii 300 de lei. Dintre aceste operaţiuni, retragerile în numerar (scoaterea banilor de pe card la bancomat sau la casele băncilor) au depăşit cu mult plăţile fără numerar şi au constituit în total 40 de miliarde 48 de milioane 60 de mii 400 de lei, adică mai mult de opt ori decât plăţile fără numerar. Pentru comparaţie, cifra plăţilor totale fără numerar (achitările cu cardul la magazin, online, plata cu cardul a diferitor servicii etc.) a fost în 2017 de numai 4 miliarde 847 de milioane 152 de mii 900 de lei.

FOTO: Date prezentate în raportul BNM despre valoarea totală a tranzacțiilor efectuate cu cardurile bancare în 2017

Posesorii de carduri ar trebui să ştie că spre deosebire de achitările fără numerar, pentru care nu sunt percepute comisioane, retragerea banilor cash de pe card costă bani. Pentru retragerea numerarului băncile percep comisioane. În afară de comisioanele plătite băncilor pentru retragerea banilor, posesorii acestora mai plătesc pentru serviciile de întreţinere şi gestionare a cardurilor: plata pentru emiterea cardului, deservirea lunară, substituirea cardului, modificarea numelui şi prenumelui, deteriorarea cardului sau furtul etc. De exemplu, deservirea unui card „VISA CLASIC”, unul dintre cele mai ieftine, costă cel puţin 18 euro anual. Iar dacă înmulţim suma de 18 euro la 1736056 de carduri obţinem cifra de peste 31 de milioane de euro.

Însă afacerile cu carduri, precum ştim, nu se limitează doar la aceste servicii, ci includ o serie de alte servicii, comisioane etc. Mai sus am arătat că numerarul extras în 2017 de pe carduri este de peste 40 de miliarde de lei. Asta înseamnă că din comisioanele percepute la extragere băncile au încasat alte câteva milioane.

Banii de pe carduri sunt în marea lor parte salariile pe care le primesc moldovenii. În ultimii ani tendinţa plăţii salariilor prin intermediul cardurilor bancare este în creştere. Este de menţionat şi faptul că în ultimul timp băncile oferă tot mai multe carduri de credit. Prin urmare, afacerea cu carduri este un domeniu foarte promiţător pentru băncile comerciale şi e o afacere cu perspective. Indiferent dacă situaţia economică a ţării se va redresa sau nu, dacă mediul de afaceri va fi în stare să ia credite mai mari sau nu, serviciile legate de carduri sunt, la fel ca schimbul valutar, o sursă importantă de venit pentru bănci. Inclusiv datorită faptului că moldovenii nu prea obişnuiesc să plătească fără numerar.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,