Cum moldovenii au îmbogățit în 2017 companiile de leasing și ce hram poartă aceste companii

16:21, 14 mai 2018 | Economie | 2867 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În anul 2017 au crescut cu aproape 16% față de anul 2016 creditele acordate pentru achiziția de bunuri în leasing. Chiar dacă cifra procentuală nu impresionează, datele ce se ascund în spatele acesteia, dar și dedesubturile pieței creditelor leasing din Moldova ar trebui să ne pună în gardă.

Cele 16% despre care este vorba mai sus reprezintă suma de 195,1 milioane lei. Aceasta este cifra cu care s-au mărit față de anul 2016 creditele pentru achiziții în leasing oferite în anul 2017.

Conform Biroului Național de Statistică, în 2017 valoarea creditelor în leasing acordate în Moldova a constituit peste 1,4 miliarde lei.

Cea mai mare parte a acestor credite a fost alocată pentru achiziția de autoturisme, constituind suma de aproape 1,3 miliarde lei.

Companiile care au acordat cele mai multe credite de acest fel sunt:

S.R.L. „BT Leasing MD”

S.R.L. „Capital Leasing”

S.A. „Total Leasing”

S.R.L. „Victoria Leasing”

S.R.L. „Finance Leasing Company”

Aceste cinci companii dețin împreună o cotă de 83,2% din totalul pieței creditelor leasing în țara noastră. Mai precizăm aici că majoritatea companiilor care domină piața creditării în leasing sunt cu capital străin. Astfel, cetățenilor moldoveni le sunt acordate credite din capitaluri străine, cu care aceștia cumpără mărfuri străine. Dar și mai grav este faptul că marea majoritate a creditelor despre care e vorba aici sunt contractate de persoane fizice în scop de consum. Cu alte cuvinte, în timp ce companiile străine de leasing scot profituri uriașe din Republica Moldova, banii din creditele oferite de acestea aproape că nu sunt investiți în bunuri ce ar spori performanțele economice ale țării noastre.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,