Constantin Cojocaru: Avuția creată de români pleacă în buzunarele străinilor

14:58, 25 martie 2016 | Economie | 3587 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

România a ajuns la statutul de colonie datorită trădării și iresponsabilității clasei politice românești, consideră economistul român Constantin Cojocaru. O astfel de declarație a fost făcută în cadrul unui interviu cu jurnalistul Iurie Roșca.

“Au apărut cozi de topor, trădători care pur și simplu au vândut interesele naționale pe arginți. Arginți însemnând pe de o parte accesul la putere, la funcțiile de conducere în stat. Pe altă parte, accesul la bogăție. Pentru că și guvernanții s-au ales dintr-o parte din pradă. Deci, marea majoritate a bogăției care se acumulase până în 1989 a trecut în proprietatea străinilor, dar s-au ales și cozile de topor din interior. Avem și noi miliardari, mai mult sau mai puțin de carton. Există o pătură de 5-6 la sută dintre români care s-au îmbogățit cât alții 200-300 de ani. Ăsta este prețul al trădării, al vânzării”, afirmă Cojocaru.

Economistul se arată sceptic și față de discursul public în favoarea impactului pozitiv pe care ar fi avut investițiile străine în economia românească. „Infuzia de capital” despre care s-a tot vorbit în România postdecembristă nu a însemnat decât distrugerea economiei naționale și vânzarea pe nimic a sectoarelor strategice ale economiei naționale. Unul din principalii complici a acestei crime împotriva interesului național ar fi fost chiar Banca Națională a României.

“Cântecul ăsta e auzit de 26 de ani: să vină capitalul străin, să vindem făbricile, uzinele, băncile că și așa sunt falimentare, dar ei le-au adus în stare de faliment. Banca Națională a României este aceea care după ce făbricile, uzinele, băncile au fost trecute din proprietatea întregului popor în proprietatea privată a statului român printr-o criminală lege adoptată în 1990. Banca Națională după aceea a pus tiparnița în funcțiune, a aruncat o cantitate uriașă de bani în circulație, inflație de 100-200-250 la sută. Inflația a generat prin creșterea salariilor și pensiilor a generat reducere puterii de cumpărare a salariilor și pensiilor. Deci, restrângerea cererii generale astfel încât întreprinderile trecute în proprietatea statului nu au mai avut cui să vândă au intrat în faliment. A fost o crimă pusă la cale cu premeditate, cu știință de către Banca Națională a României. Falimentarea economiei a fost o operă premeditată a Băncii Naționale a României. Spun acest lucru de atunci și îl repet, până când concetățenii noștri vor înțelege cine sunt asasinii reali ai economiei naționale a României”, afirmă el.

Industria românească dispunea de tehnologii de ultimă oră până la revoluția din 1989, iar procesul privatizării totale a însemnat fie nimicirea ramurilor de bază, fie trecerea lor sub controlul străinilor.

“Mi-aduc aminte ce ravagii a făcut acest termen de “infuzie de capital” care să intre și să retehnologizeze. În rezultat, întregul capital românesc a trecut în proprietatea străinilor. O parte din el a fost demolat. Mii fabrici de uzine, fabrici, echipamente de ultima generație, care nici nu fuseseră montate. Eu am fost în mai multe fabrici și am văzut cum nu erau montate dar erau deja comandate să plece la Constanța ca fier vechi”, spune Cojocaru.

Pe lângă faptul că economia este controlată de străini, bunurile pe care produc românii pleacă în afara țării. În acest fel, creșterea economică, sporirea PIB-ului nu produce bunăstare pentru societatea românească, ci aduce profit companiilor străine.

„Ne spune Institutul Național de Statistică că 88 la sută din capitalul, din întreprinderile din România sunt controlate din afară. În ultimii 26 de ani în România au fost făcute investiții în valoare de circa 500 miliarde de euro. Din acești 500 miliarde, 5 miliarde au fost capital străin. Dar deși investițiile din capital străin sunt de 1 la sută, străinii controlează 88 la sută. Înțelegeți dimensiunile jafului? Lucrurile nu se opresc aici, fiindcă acum, fiind proprietar de capital este normal și firesc că își însușesc o parte din avuția nou-creată, adică din PIB.

Problema este că din avuția care se crează în fiecare an în România, care este acum de 150 de miliarde euro, 90 de miliarde sunt profituri și 88 la sută din aceste profituri sunt încasate de către străini și cea mai mare parte pleacă afară.

Răul este că din această cauză, avuția pe care o creăm acum în fiecare an, în cea mai mare parte placă în afară, aici rămân salarii și pensii de mizerie, care nu permit să economisim, nu permit să investim, nu permit să facem capacități de producție, nu permit să facem locuri de muncă. Aici este răul”, conchide economistul român.