Confirmat! Gas Natural Fenosa își vinde afacerea din Republica Moldova

13:12, 9 februarie 2018 | Economie | 3618 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

După ce acum 3 săptămâni, în presa spaniolă au apărut informații conform cărora Gas Natural Fenosa și-ar vinde filiala din Republica Moldova, informația a fost confirmată oficial de către companie.

Într-un comunicat de presă, publicat recent de Gas Natural Fenosa, compania confirmă că a decis să-și vândă afacerea din Republica Moldova:

„Compania se străduiește constant să revizuiască și să optimizeze portofoliul său de afaceri, precum și activitățile din cadrul teritoriilor sale non-strategice. Pe baza acestei revizuiri strategice, compania a decis să-și vândă afacerile sale de distribuție a energiei electrice din Moldova și activitatea de producere a energiei electrice în Kenya”.

De asemenea, compania anunță că la 1 februarie a acestui an, compania a finalizat vânzarea activității de distribuție a gazului în Italia. După ce autoritățile italiene din domeniul concurenței și-au dat acordul, Gas Natural Fenosa a finalizat vânzarea companiilor italiene de distribuție a gazului către 2i Rete Gas.

De altfel, în luna noiembrie, compania a incheiat cu un acord cu caracter obligatoriu privind vânzarea participației sale de 59,1% din Gaz Natural SA ESP, o companie de distribuție a gazelor din Columbia, pentru 468 de milioane de euro.

În luna august GAS NATURAL FENOSA a semnat un acord de a vinde o participare minoritară de 20% din compania care deține active de distribuție a gazelor naturale în Spania, unui consorțiu de investitori.

În comunicat se mai menționează că în 2017, compania a acumulat un profit de 1,3 miliarde de euro, cu 1% mai mult decât anul precedent. Afacerea a fost în creștere, mai ales în America Latină, unde distribuția gazelor a crescut cu mai mult de 14%, datorită Braziliei, Chile și Mexicului.

Amintim că anterior, în presa spaniolă s-a scris că Gas Natural Fenosa își vinde filiala din Republica Moldova. Atunci, reprezentanții Gas Natural Fenosa din țara noastră au evitat să confirme sau să infirme decizia de vânzare a filialei din R. Moldova.

Compania Compania Gas Natural Fenosa este prezentă în Moldova din anul 2000 şi deservește peste 800 de mii clienţi, prin intermediul filialelor sale Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, dedicate distribuţiei şi comercializării energiei electrice în centrul şi în sudul ţării, inclusiv şi în capital R. Moldova.

Activitatea în R. Moldova include distribuţia reglementată a energiei electrice, ce reprezintă 70% din totalul ţării, şi comercializarea acesteia. Compania spaniolă a menţinut contacte permanente la sfârşitul anului trecut cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru a solicita tarife noi pentru distribuţia energiei electrice, ceea ce a dus la o creştere cu 14,2% pentru clienţi moldoveni.

Sursa: http://bani.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,