Cel mai negru scenariu economic se repetă

09:19, 29 ianuarie 2019 | Economie | 5083 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

O nouă criză economică mondială este mai aproape decât pare. Chiar dacă excesele nu sunt nici pe departe la fel de mari ca în perioada 2007-2008, nu puține sunt indiciile care îi pun în gardă pe cei mai mari economiști ai lumii.

Gary Shilling, preşedinte al firmei de consultanţă cu acelaşi nume, este cel care a avertizat în mod repetat în urmă cu mai bine de 10 ani că bula imobiliară se va sparge şi va dărâma cu ea întreaga economie. Din păcate pentru ceilalţi, previziunile sale s-au îndeplinit iar ceea ce a urmat a şocat o lume întreagă.

De această dată, Gary Shilling lansează un nou avertisment dur: economia globală va suferi „o moarte prin o mie de tăieturi” în 2019.

Printre cele „o mie de tăieturi” se numără politica monetară mai strictă din partea băncilor centrale, adevărate furtuni pe pieţele de capital, scăderea preţurilor şi a activităţii pe piaţa imobiliară, scăderea optimismului în ceea ce priveşte consumul, deteriorarea indicatorilor economici globali, scăderea preţurilor pentru mărfuri, problemele din pieţele emergente care se înmulţesc şi războiul economic dintre SUA şi China.

Iar semnele negative nu se opresc aici. FMI a redus estimarea de creştere economică la nivel global în 2019, bazându-se pe semnele de slăbiciune din partea economiilor europene. De asemenea, China a înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere economică din 1990 până în prezent, iar preşedintele Xi Jinping a ţinut pe ascuns întâlniri cu liderii Partidului Comunist pentru a se pregăti de „lebăda neagră” ce ar putea lovi în economia Chinei.

În SUA, conflictul comercial nerezolvat cu China şi blocajul guvernamental care a intrat deja în a 34-a zi, ar putea avea un impact mult mai mare asupra economiei decât cel estimat iniţial.

În ciuda tuturor acestor semne, marea majoritate a economiştilor se feresc să folosească în discursurile lor termenul „recesiune”, preferând să vorbească doar despre o „încetinire a creşterii economice”. Astfel, mai mult de jumătate din economiştii chestionaţi luna aceasta de Wall Street Journal consideră că recesiunea nu va începe în acest an, ci va veni în 2020.

Sursa: https://www.capital.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: