Ce-i lipsește chelului? Tichie de mărgăritar sau de ce Moldova ar vrea acord de liber schimb cu China

16:16, 5 martie 2018 | Economie | 1722 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat că luni au demarat negocierile între Moldova și China pentru elaborarea și semnarea unui acord de liber schimb. Serviciul de presă al instituției a anunțat și numele șefului echipei de negociatori din partea Chișinăului, acesta fiind secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

Potrivit unui comunicat al ministerului moldovean de resort, ”semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor”. Anterior, potrivit sursei, ”a fost efectuat un studiu de fezabilitate de comun cu partea chineză privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului”. Potrivit estimărilor specialiștilor ministerului Economiei și Infrastructurii, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar PIB-ul moldovenesc ”ar putea crește, datorită liberului schimb cu China, cu 0,42%”.

”În cadrul primei runde de negocieri sunt discutate aspectele juridice ale viitorului Acord, dar și domeniile de aplicare, printre care comerțul cu bunuri, eliminarea taxelor vamale și a barierelor tehnice în calea comerțului, administrarea vamală, concurența, serviciile medicale, măsurile sanitare și fitosanitare etc”, subliniază sursa oficială, care ne mai anunță că ”pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc în valoare de circa 5 milioane de lei”, iar ”în perioada ianuarie-noiembrie 2017, volumul comerțului exterior între cele două țări a constituit peste 468,74 milioane de dolari, în creștere cu aproape 30 la sută față de aceeaşi perioadă a anului 2016”.

Mai mulți experți în economie au avertizat în repetate rânduri că Republica Moldova are o capacitate de export extrem de slabă și că acordurile de liber schimb cu puterile economice regionale și mondiale pun în pericol perspectivele de dezvoltare a industriei moldovenești. Potrivit acestor experți, Chișinăul ar trebui să negocieze regimuri de comerț asimetric pentru a obține posibilitatea de a-și dezvolta propriile capacități de producție și pentru a evita expunerea la riscul ca țara să devină o colonie economică a marilor puteri.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,