BNM explică iarăşi de ce se depreciază leul

17:04, 15 decembrie 2014 | Economie | 1663 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

De la începutul acestui an, leul moldovenesc s-a depreciat cu 16,85% faţă de dolar şi cu 4,85% faţă de euro

Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, tendinţa de depreciere a leului moldovenesc faţă de principalele valute de referinţă, care se observă în ultima perioadă pe piaţa valutară a Republicii Moldova, are la bază mai mulţi factori atât interni, cât şi externi.

Astfel, comparativ cu 31 decembrie 2013, leul moldovenesc s-a depreciat cu 16,85% faţă de dolarul american, ajungând la o cotaţie oficială de 15,25 la data de 10 decembrie 2014, şi cu 4,85% faţă de euro, cursul oficial fiind de 18,84. BNM menţionează că deprecierea leului moldovenesc faţă de euro din ultimele zile a reflectat, în mare parte, dinamica EUR/USD pe piaţa valutară internaţională.

Factori externi şi interni care au condiţionat deprecierea leului moldovenesc sunt, conform BNM, următorii:

–    aprecierea dolarului SUA faţă de euro pe pieţele financiare internaţionale cu 10,3% de la începutul anului 2014;

–    factorul sezonier legat de un consum mai mare de hidrocarburi, care, de regulă, duce la o cerere sporită de valută din partea agenţilor economici;

–    gradul de acoperire a cererii de valută parvenite de la persoanele juridice (sau oferta netă de valută parvenită de la persoane fizice) este net inferior comparativ cu perioadele anterioare (gradul de acoperire în primele 10 luni ale anului 2014 a constituit doar 88,6%, comparativ cu 113,5% în perioada similară a anului 2013; totodată, acest indicator a constituit 40,9% în luna noiembrie 2014 şi 22,2% în prima săptămână a lunii decembrie 2014);

– efectul psihologic creat de situaţia geopolitică din regiune, inclusiv deprecierea valutelor ţărilor partenerilor comerciali ale RM: Ucraina şi Federaţia Rusă. Pe parcursul anului 2014, rubla rusă s-a depreciat faţă de dolarul SUA cu cca. 64%, iar hrivna ucraineană – cu cca. 89%. De asemenea, deprecierea valutelor respective a contribuit, în cea mai mare parte, la aprecierea leului moldovenesc în termeni reali, cursul real efectiv fiind în scădere cu cca 1,7% faţă de 31.12.2013.

În acelaşi timp, Banca Naţionala a Moldovei a asigurat că urmăreşte în permanenţă situaţia din piaţa valutară şi utilizează instrumentele disponibile pentru a nu permite fluctuaţii excesive ale cursului de schimb: „Astfel, pe parcursul a 11 luni ale anului 2014, BNM a efectuat intervenţii sub formă de vânzări directe nete de circa 263 de milioane de dolari SUA. Totodată, BNM a oferit în continuare băncilor licenţiate valută străină sub formă de SWAP-uri valutare, instrumente care pot fi utilizate de către băncile licenţiate la finanţarea deficitului temporar de valută străină”.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,