BNM îi avertizează pe cei interesați de criptovalute: riscați să pierdeți banii investiți!

19:34, 15 februarie 2018 | Economie | 1211 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Speculațiile cu criptovalute este o investiție extrem de riscantă care se poate solda cu pierderea sumelor de bani investite în acestea, anunță Banca Națională a Moldovei într-un comunicat publicat.

BNM își reiterează poziția expusă anul trecut prin care avertiza pe cei care doresc să investească în așa-zisele criptovalute, denumite “monede virtuale”, despre faptul că nu au o acoperire reală, mai mult ca atât, volatilitatea lor este foarte ridicată și sunt cu un grad redus de securitate.

„Monedele virtuale” existente în lume, în special Bitcoin-ul, nu sunt monede în sensul comun al termenului. Acestea sunt active virtuale fără acoperire reală și fără garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorităților monetare. Prin urmare, aceste active prezintă o volatilitate ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și monedele electronice cu utilizare reglementată. Deținătorii criptovalutelor nu au siguranța că vor putea în viitor recupera valoarea investită sau le vor putea schimba pe bunuri și servicii ori  pe monede emise de băncile centrale”, transmite comunicatul BNM.

Banca Centrală de la Chișinău consideră că cei care  investesc „în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, nebeneficiind de nicio garanție sau protecție a acestora”. Criptovalutele sunt tranzacționate pe piețe care nu sunt reglementate care nu asigură protecția investitorului, iar recentele fluctuații ale Bitcoin-ului vine să confirme acest fapt.

Prin acest comunicat BNM recomandă celor interesanți de aceste „monede virtuale” să manifeste prudență maximă în „ luarea deciziilor privind investirea capitalurilor în astfel de active”.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,