BNM a ieftinit azi creditele. Dar oare ce gust vor avea bucatele de pe masa de Revelion 2018 după această decizie

20:30, 5 decembrie 2017 | Economie | 2103 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Banca Națională a Moldovei (BNM) a luat astăzi patru decizii, dintre care cea mai importantă este diminuarea ratei de bază la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt. Deciziile vizează cele patru instrumente prin care este realizată politica monetară a ţării.

Este straniu, cel puţin la prima vedere, faptul că şedinţa Comitetului Executiv al BNM, care urma să aibă loc pe 29 noiembrie, a avut loc abia azi, pe 5 decembrie.

Comitetul executiv al regulatorului naţional a decis:

1) Diminuarea ratei de bază ce se aplică la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0.5 puncte procentuale, de la 7.0% până la 6.5% anual.

2) Diminuarea ratelor de dobândă după cum urmează:

– la creditele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 10.0% până la 9.5% anual;
– la depozitele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 4.0% până la 3.5% anual.

3) Menținerea normelor rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.

4) Menținerea normei rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Diminuarea ratei de bază are, în principiu, efect pozitiv asupra economiei, dat fiind faptul că stimulează activitatea economică: banca centrală creditează băncile comerciale cu dobânzi mai mici, iar acestea, la rândul său, oferă credite mai ieftine. Astfel, antreprenorii sunt încurajași să împrumute bani de la băncile comerciale pentru a-şi dezvolta afacerile.

De regulă, deciziile cu privire la modificarea ratei de bază sunt adoptate în funcţie de rata inflaţiei. În ultima jumătate a anului 2017, inflația a crescut în Republica Moldova, depăşind limita maximă de 6% prognozată de BNM la începutul anului. Potrivit raportului BNM din luna noiembrie, limita maximă a inflației a constituit 7,4 la sută. Însă, în pofida majorării constante a ratei inflaţiei, BNM continuă să reducă rata de bază.

Este evident că prin această politică BNM urmăreşte stimularea creşterii economice. Pe piaţă a intrat mai multă valută, iar leul şi-a fortificat poziţiile în raport cu principalele monede de referinţă.

Însă, strategia pe care a adoptat-o BNM ar putea duce la majorarea preţurilor (la energie, produse de primă necesitate etc.), pentru că o creștere a volumului de credite poate crea presiuni inflaționiste.

Se pare că regulatorul promovează în mod conştient o politică riscantă, stimulând economia prin micșorarea ratei de bază în condițiile unei inflaţii aflate în creştere. Și asta în condițiile în care Leul se apreciază doar din cauza afluxului constant de valută şi nu datorită economiei reale.

La ora actuală, există riscul ca autorităţile să piardă controlul asupra inflaţiei. Însă, BNM ne asigură că în luna octombrie rata inflaţiei a atins deja cota sa maximă, iar începând cu luna noiembrie aceasta a început să se diminueze.

Sperăm că până la ultima ședință a Comitetului Executiv al BNM din acest an, să se adeverească această prognoză optimistă. În caz contrar, cetăţenii ar putea avea parte de o surpriză extrem de neplăcută, gustul căreia o vor simți din plin, odată cu majorarea preţurilor la bucatele pentru masa de Revelion.

Precizăm că rata de bază este un instrument de politică monetară prin care Banca Națională încearcă să regleze masa monetară, volumul creditelor acordate de sistemul bancar și ratele de dobândă aplicate de către bănci.