BERD: Căderea economiei ruse va afecta ţările din regiune, inclusiv R. Moldova

00:39, 23 ianuarie 2015 | Economie | 1095 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Căderea economiei ruse înrăutăţeşte prognoza economică pentru statele din regiune, inclusiv pentru ţara noastră. Astfel, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a redus estimările privind creşterea economică a Republicii Moldova în 2015 până la zero, faţă de
4 % cât anticipa în septembrie.

Într-un raport al instituţiei financiare internaţionale cu privire la perspectivele economice regionale, citat de MOLDPRES, o scădere bruscă a preţului petrolului ar pune o presiune şi mai mare asupra economiei Rusiei, deja fragilă, care ar afecta ţările care au legături strânse cu cea mai mare economie din Europa de Est. Economiştii BERD se aşteaptă la o scădere a Produsului Intern Brut al Rusiei cu aproape 4,8% în anul 2015. Banca a revizuit în scădere majoră previziunile din septembrie, care arătau o contracţie de 0,2 la sută.

Încetinirea economiei ruse va afecta ţările din CEE şi Asia Centrală, prin intermediul remitenţelor, comerţului şi investiţiilor. Instituţia financiară europeană se aşteaptă la o contracţie în medie pe regiune de 0,3 la sută, comparativ cu previziunile de creştere mult mai optimiste din septembrie de 1,7 la sută.

„Chiar şi această prognoză este supusă unor riscuri considerabile”, a declarat Hans Peter Lankes, economist-şef al BERD. El s-a referit în context la o cădere mai mare decât cea prognozată a preţului petrolului, escaladarea în continuare a crizei dintre Ucraina şi Rusia şi o posibilă creştere a incertitudinii în zona euro.

În ceea ce priveşte economia Republicii Moldova, este aşteptată o stagnare în 2015, în timp ce în Belarus se anticipează o contracţie de 1,5 la sută, în Ucraina o scădere de 5 la sută. România, un alt partener important al R. Moldova, va înregistra o creştere de 2,8 la sută în acest an.

Pe de altă parte, Banca Mondială estimează că economia moldovenească va creşte cu 3,0 la sută în acest an, iar în următorii doi ani se va produce o accelerare a creşterii acesteia la 3,5-5%, potrivit raportului „Global Economic Prospects”, publicat recent de instituţia financiară internaţională. Conform experţilor băncii, Moldova continuă să fie vulnerabilă la riscurile legate de mediul extern, presiunile fiscale şi capacitatea scăzută a sectorului financiar.