Banca Transilvania anunță că a cumpărat 39% din acțiunile Victoriabank

18:13, 22 ianuarie 2018 | Economie | 1630 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, după ce a achiziționat 39,2% din acțiuni. Este pentru prima oară dupa 2007 când o bancă străină intră pe piața din Republica Moldova.

În urma tranzacției, BT deține o participație de peste 66%, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

BT și BERD sunt acționari majoritari ai Victoriabank și parteneri strategici pentru  susținerea antreprenorilor și economiei Republicii Moldova”, informează Banca Transilvania într-un comunicat de presă.

Este pentru prima oara în ultimii 10 ani când o bancă din afara Republicii Moldova investește pe aceasta piață.

BERD, care este acționar minoritar, și-a mărit participația în Victoriabank, ajungând la 27,5% în 2016, într-o încercare de a restabili un nivel eficient al guvernanței corporative și de a atrage un investitor strategic puternic către a treia cea mai mare bancă din Moldova. BERD și-a consolidat participația prin intermediul unui vehicul investitional, VB Investment Holding, situat în afara Moldovei, care este deșinut și controlat de către Bancă.

Henry Russell, Director BERD, Instituții financiare, Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina, a declarat:

„Suntem foarte mândri ca am reușit să atragem un partener strategic puternic precum Banca Transilvania, care să devină acționar al Victoriabank. Urmatorul pas luat în considerare de catre BERD este repornirea programului de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova, prin finanțarea Victoriabank, ceea ce ar permite acordarea de împrumuturi pe termen mai lung către IMM-uri, contribuind astfel atât la creșterea acestora, cât și la crearea de locuri de muncă și crestere economică, în general. Consideram că intrarea pe piața din Moldova a Băncii Transilvania este un pas important către restructurarea și modernizarea sectorului financiar al țării.”

Banca Transilvania a anunțat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziție din partea autorităților de supraveghere din România și Republica Moldova – Banca Națională a Romaniei, Banca Națională a Moldovei și Consiliul Concurenței din Republica Moldova.

Potrivit comunicatului de presă, prioritățile Băncii Transilvania pentru Victoriabank, ca acționar împreună cu BERD, sunt urmatoarele:

  • “Susținerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, în special sectorul IMM și micro;
  • Dezvoltarea unei palete cât mai variate de produse și servicii pentru persoanele fizice;
  • Alinierea culturii organizaționale și guvernanței corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania;
  • Implicare în dezvoltarea personala și profesională a persoanelor cu spirit întreprinzator din Republica Moldova, prin întalniri și cursuri organizate de BT Club, prin care sunt oferite ocazii și oportunități de învățare și de networking;”

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate, 540.000 de clienți, 1.400 de angajați și aproape 100 de sedii. Este protagonista unor premiere notabile pe piața bancară locală, cum sunt: primul card emis, primul bancomat, primul POS și primele carduri premium. Victoriabank se remarcă, de asemenea, prin activitatea de carduri: cu 285.000 de carduri, are peste 17% cotă de piață, iar ca rulaj cu cardul la comercianți, are peste 37% din piață. Banca se bucură de un grad foarte ridicat de încredere din partea clienților: are cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piață din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite este cel mai redus de pe piață, de 39%.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din Romania, are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de persoane în echipa și peste 500 de sedii. BT este Banca Oamenilor Intreprinzatori, cu peste 250 de mii de clienți persoane juridice, iar o treime din firmele nou inființate în România în 2017 alegând să lucreze cu Banca Transilvania. BT este liderul pieței cardurilor, cu 3 milioane de carduri emise, cu care au loc peste 1 milion de tranzacții/zi. Banca Transilvania a acordat în ianuarie – septembrie 2017 aproape 140.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor și celor din zona Corporate, în valoare totală de peste 9 miliarde lei. Strategia sa este susținută de acționari internaționali puternici, cum este BERD și IFC – Banca Mondială.

Grupul Financiar Banca Transilvania este prezentă în Republica Moldova de acum 10 ani, când a lansat compania BT Leasing MD, lider de piață în zonă ca valoare a finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Sursa: startupcafe.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,