Aurul Moldovei, extrem de puţin şi ţinut la străini. Cine face jocurile? BNM, plutocraţia globală?

12:05, 7 martie 2018 | Economie | 3691 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Printr-un anunț difuzat marți, Banca Națională a Ungariei comunică opiniei publice faptul că toată rezerva de aur țării a fost repatriată de la Londra la Budapesta, transmite Agerpres.

În timpul procesului de repatriere, care s-a încheiat ieri,  au fost aduse aproape trei tone de aur (100 de mii de uncii) care, la cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari.

„În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria. NBH adaugă faptul că şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur”, notează Agerpres.

SITUAȚIA ROMÂNIEI

Agenția de știri de la București menționează în acest context că în prezent rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, ajungând la 35,073 miliarde de euro în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie.

Astfel, rezervele de aur ale României sunt estimate la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia se estimează la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.

Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.

SITUAȚIA REPUBLICII MOLDOVA

La 23 februarie curent, potrivit raportului privind activele oficiale de rezervă ale BNM, valoarea acestora constituie echivalentul a 2 miliarde 844 de milioane 812 mii de dolari. Din aceste rezerve, 2 miliarde 832 milioane (echivalentul în dolari) sunt păstrate în afara țării, pe conturile diferitor bănci. Cele mai mari sume sunt disponibilități și plasări la termen în băncile centrale ale altor state.

REZERVA ÎN AUR A REPUBLICII MOLDOVA

Doar echivalentul sumei de 3 milioane 154  mii 49 dolari este rezerva în aur a Republicii Moldova. Țara noastră are o rezervă de circa 75,5 kilograme de aur sau 2426 uncii (doar 0,11% raportate la rezerva valutară a țării).

COMPARAȚII PERTINENTE

Pentru comparație, rezervele în aur ale României, raportate la rezervele ei valutre, constituie 9,7%. În Rusia rezerva în aur nu este mai mică de 10% raportată la rezervele valutare.

Tendința la ora actuală, inclusiv după știrea că Ungaria și-a repatriat tot aurul, este că țările înceracă să-și sporească rezervele de aur, în condițiile în care piețele financiare sunt tot mai instabile.

CE FACE BNM?

În aceste condiții se impune întrebarea, de ce Banca Naționaolă a Moldovei își mărește în prermanență rezervele în valute și le păstrează în țări străine, dar nu cumpără aur? Or, conform ultimului raport, rezervele noastre de aur constituie doar 0,11% raportate la rezerva valutară a țării.

De ce România păstrează circa 10% din rezervele sale în aur, de ce Rusia, Ungaria, Germania și multe alte țări procedează la fel și chiar își măresc în premamență rezervele de aur, iar Republica Moldova nu?

La această întrebare încă urmează să ofere răspunsuri atât specialiștii, cât și conducătorii BNM.

 

Ion Mardare,

pentru flux.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,