Arabii încep să-și facă stâne de oi în România

17:48, 21 mai 2018 | Economie | 3974 vizualizări | Un comentariu Autor:

În timp ce românii își lasă de izbeliște ogoarele și gospodăriile, arabii își îndreaptă tot mai des privirea spre România, unde planifică să-și deschisă afaceri în domeniul zootehniei și agriculturii.

România, care dispune de un potențial agricol și zootehnic nevalorificat, a devenit atractivă pentru arabii care aleg să investească în oierit, notează portalul Agrointel, cu referire la ziarul Ziua de Vest. Recent, doi iordanieni au venit în țară, unde intenționează să investească bani mari într-o stână uriașă. Aceștia intenționează să exporte produsele în lumea arabă, în special în țările din Golful Persic.

Feras Muqattash și partenerul său de afaceri, Adel Almagattish, planifică să investească peste 6 milioane de euro într-o fermă din localitatea Biled, județul Timiș,  abandonată de 28 de ani, care se extinde pe o suprafață de 32 de hectare.

Aici ei planifică să construiască 30 de grajduri noi, cu un sistem modern de canalizare și alimentare cu apă și să angajeze 60 de persoane. În acest complex zootehnic, arabii vor crește berbecuți, pe care îi vor cumpăra din gospodăriile din zona de Vest a României – județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara. După ce vor fi îngrășate timp de patru luni, animalele vor fi vândute pe piața arabă.

“Avem nevoie de foarte mulți miei, de aceea vom fi un stimul extraordinar de dezvoltare pentru fermele din Banat, de unde vom cumpăra direct animalele la prețuri avantajoase. Sunt foarte încântat de oamenii de aici. Sunt foarte amabili și prietenoși, dar nu prea sunt organizați, însă sper să fim parteneri buni în această afacere. Ferma zootehnică se află într-o stare extrem de degradată. Totul trebuie refăcut și modernizat”, a declarat pentru Ziua de Vest Feras Muqattash.

În prima etapă, aceștia planifică să cumpere și apoi să vândă peste 40 mii de miei, iar pe an, în trei cicluri – peste 120 mii de miei.

Arabii au explicat și de ce au ales anume România: aici există rasa de oi Țurcană, care este la mare căutare în țările din Golful Persic.

În afară de oi, arabii sunt fascinați și de nucile românești. Muqattash a povestit că a cules odată niște nuci, pe care le-a dus unui prieten șeic din Dubai. Șeicul a fost atât de încântat încât s-a oferit să cumpere 5 mii de tone de nuci. Produsul este la mare căutare în această regiune, fiind cumpărată cu 30 de dolari pentru un kilogram. Astfel, Muqattash intenționează să investească și într-o livadă de vreo 1000 de nuci.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,