Afacerea obscură a gazelor sau de ce plătim tot mai mult, chiar dacă preţul de import e în permanentă scădere

17:09, 27 decembrie 2017 | Economie | 3128 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Acum câteva ore Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că i-a cerut şefului gigantului rus „Gazprom” o nouă reducere a preţului de import a gazului rusesc în ţara noastră.

Începând cu anul 2012 Moldova a beneficiat continuu de o serie de reduceri de preţ la importul gazelor naturale din Rusia. Însă, paradoxal, tot în această perioadă tariful pentru consumatorul final a fost majorat în repetate rânduri. De ce moldovenii plătesc tot mai mult pentru gazele naturale, în timp ce Rusia ni-l furnizează contra unui cost tot mai mic? I-am pus această întrebare expertului în energetică, Sergiu Ungureanu.

Potrivit lui Sergiu Ungureanu, autorităţile moldoveneşti gestionează piaţa internă a gazelor naturale de o manieră care este cel puţin stranie.

„În ultimii ani, adică din 2012 până în 2017 gazele naturale importate din Rusia s-au ieftinit continuu – de la 415-420 de dolari mia de metri cubi (preţul de import în 2012) avem la ora actuală un preţ de import de numai 184 de dolari mia de metri cubi. Însă sumele pe care le plătesc moldovenii în calitate de consumatori finali pentru gazele naturale sunt de două ori mai mari. Consumatorii casnici achită 6 lei 15 bani pentru un metru cub de gaze naturale, ceea ce înseamnă că pe cetăţeanul moldovean mia de metri cubi de gaze naturale îl costă mai mult de 330 de dolari”, a declarat expertul.

Aşa dar, fiecare dintre noi plăteşte aproape dublu pentru gazele importate din Rusia, dacă e să raportăm tarifele ce ne sunt stabilite de autorităţi la preţul de import.

Sergiu Ungureanu ne-a explicat că în structura tarifului sunt incluse o serie de alte cheltuieli, cum ar fi cele de transportare a gazelor naturale şi altele ce ţin de logistică. Însă, subliniază el, oricât de mari ar fi costurile de întreţinere şi de gestionare a reţelelor de distribuţie, preţul plătit de consumatorul final nu ar trebui să fie mai mare decât cu circa 20% decât preţul de import.

Deci, cum se formează tarifele astronomice, care lovesc în bugetul fiecărei familii din Moldova?

„Ei (cei de la „Moldova-Gaz” de comun acord cu ANRE, n.red.) acumulează deviaţii financiare pozitive, adică, ca să înţeleagă toţi, fac rezerve de bani la pentru ca atunci când, în timpul campaniei electorale, va apărea necesitatea unei noi majorări a tarifului, să existe rezerve de bani pentru amânarea unei asemenea decizii”, este de părere Ungureanu.

El a precizat că „în Moldova există o tendinţă de majorare în continuare a tarifului la gazele naturale”, însă guvernarea acumulează rezerve pentru a veni cu „surprize plăcute în timpul alegerilor”, ca ulterior fie să admită o nouă scumpire a gazului pentru consumatorul final, fie să folosească rezervele de bani acumulate prin alte cheme.

Dar cum argumentează autorităţile moldoveneşti noile scumpiri? „Printr-o şmecherie”, este opinia expertului. În tarif sunt incluse şi pierderile legate de transportarea gazului prin reţelele de distribuţie. Iar mărimea acestor pierderi este stabilită la asemenea cote, încât să poată fi justificate noile scumpiri, ce lovesc din nou în buzunarul cetăţeanului Republicii Moldova.

Dar oare de câtă impertinenţă ar fi nevoie pentru o nouă majorare a tarifelor la gazele naturale, în cazul în care lui Igor Dodon îi va reuşi să obţină de la „Gazprom”o nouă ieftinire a preţului de import? Când vor fi deconspirate schemele dubioase de formare a tarifelor? Oare acest subiect nu-i preocupă pe reprezentanţii organelor de ocrotire a normelor de drept?

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,