Acord semnat: România va împrumuta Moldovei 150 mil. euro

11:07, 7 octombrie 2015 | Economie | 1272 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova a fost semnat astăzi, la aeroportul din Chișinău, chiar dacă acum câteva zile,  Secretarul executiv al PNL din România, Radu Carp, a declarat că un asemenea acord de împrumut ar fi trebuit iniţiat de BNR şi Ministerul Finanţelor, dar niciuna din aceste instituţii nu a iniţiat şi nu va iniţia un asemenea document, deoarece ar încălca Constituţia FMI, acuzând șeful Guvernului de la București că ar fi mințit atunci când a spus că România poate împrumuta Republicii Moldova 150 de milioane de euro.

Documentul a fost semnat de Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova și Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice din România.

„ Nu cred că scrie undeva la FMI că un astfel de împrumut să nu se acorde unui stat. Este o relaţie între două guverne, între două ţări prietene. Este un împrumut care se acordă în condiţii perfect legale”, a declarat Eugen Teodorovici, adăugând că nu va exista vreun risc nici pentru piaţa valutară.

Menționăm că împrumutul oferit de Guvernul de la București în valoare de 150 de milioane de euro Republicii Moldova reprezintă o asistență financiară la buget, în condițiile în care Moldova nu a semnat încă un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional.

Banii sunt oferiți sub formă de împrumut pentru o perioadă de 5 ani, cu o dobândă de 1,5 la sută. Primele 60 de milioane de euro vor fi debursate chiar în acest an.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,