90% din marfa aflată în marile magazine din România provine din import!

12:28, 10 martie 2016 | Economie | 1174 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

După ce în ultimii 26 de ani industria alimentară din România a fost pusă pe butuci, astăzi s-a ajuns la situația ca în marile magazine marfa să provină în proporție de 90% din import. La acest procent contribuie și politica lanțurilor de hipermaketuri care lucrează numai cu furnizori din țările de origine, rareori făcându-și loc și câte un producător român.

Datele provin dintr-un raport al Guvernului condus de Dacian Cioloș, care vrea să ia câteva măsuri pentru a stimula producția locală. Astfel, se doreșteînființarea unor lanțuri naționale de mici magazine, aprovizionate cu mărfuri locale, și susținerea micilor inițiative de genul băcăniilor. Din păcate, românii s-au obișnuit să cumpere de la hipermarketuri, fiind foarte greu să își schimbe comportamentul. Guvernul ar putea pune în practică o idee mai veche – închiderea marilor magazine duminica, pentru a-i „îndrepta” pe consumatori să cumpere produse locale.

O altă măsură care trebuie luată urgent de autoritățile locale este de stopare a construcțiilor de noi hipermarketuri în orașe și scoaterea celor existente în afara zonelor urbane.

O altă inițiativă luată în considerare de Guvern este crearea unei asocieri la nivel local, printr-un reprezentant să discute cu producătorii în numele comercianților, aducând astfel față în față retailerii și producătorii pentru o negociere mai consistentă a prețurilor.

sursa: Activenews

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,