După Norvegia și Germania, Franța anunță și ea primele decese post vaccinare

11:18, 23 ianuarie 2021 | Actual | 306 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

ACTUALIZARE 22.01 / 21:00 Franța raportează 9 decese survenite în urma administrării vaccinului Pfizer/BioNTech, însă Agenția Națională de Securitate a Medicamentului (ANSM) consideră că morțile ar fi fără „legătură certă cu serul”, având în vedere că decedații erau fie vârstnici, fie bolnavi, fie aflați sub tratament (dar erau și „foarte” vii înainte să-i „mântuiască” vaccinul – n.red.). Vă recomandăm spre lectură un articol în limba engleză publicat de ActiveNews la rubrica de Opinii, unde cunoscutul activist și nepotul fostului președinte american, Robert F Kennedy Jr detaliază cum stă treaba cu „morțile prin coincidență” petrecute taman după vaccinare, citând un studiu despre îngrijorări legitime privind siguranța vaccinurilor COVID.

Au fost contabilizate „31 de cazuri de efecte adverse grave” – dintre care 4 persoane au dezvoltat episoade de tahicardie (accelerarea bătăilor inimii) – după administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, primul care a fost disponibil în Franța (campania de vaccinare a început pe 27 decembrie 2020), informează ANSM din Franța, citată de Smart Radio.

Potrivit aceleiași surse, au fost identificate în total 135 de cazuri de efecte adverse, însă „majoritatea corespund unor efecte adverse așteptate sau fără gravitate”, în special „febră, dureri de cap și greață”.

Pe de altă parte, nu a fost raportat deocamdată „nici un caz care să dezvolte efecte adverse după vaccinarea cu serul Moderna”, al doilea vaccin autorizat în Franța, la nici două săptămâni după primele livrări, din 11 ianuarie 2021.

Uniunea Europeană a încercat să impună un start unitar al vaccinărilor în toate țările membre, care a coincis oarecum cu Crăciunul anului 2020 sau cu una dintre zilele foarte apropiate de această sărbătoare, în funcție de promptitudinea livrărilor. În cazul Franței, la aproape o lună de la ajungerea primelor doze în țară, peste 823.000 de persoane au primit un vaccin împotriva Covid-19, relevă cele mai recente date publicate de Ministerul francez al Sănătății. Cu toate acestea, după cum a mai relatat ActiveNews, Franța este în topul țărilor europene refractare la vaccinarea anti-coronavirus.

În Norvegia, țară europeană dar nemembră a U.E., autoritățile avertizează că vaccinarea vârstnicilor împotriva noului coronavirus este prea riscantă, după ce o anchetă oficială investighează cauzele deceselor a 29 de persoane vârstnice care au murit la scurt timp după vaccinare.

Ca ecou la situația dramatică semnalată în Norvegia, ziarul Bursa din România a solicitat întreruperea vaccinării vârstnicilor de la noi din țară până când vor exista mai multe date despre efectele noilor tipuri de vaccinuri, care nu au avut timp să treacă prin toate fazele de testare și acreditare obișnuite.

ACTUALIZARE 22.01/ 15:15 Nouă decese ale persoanelor vârstnice vaccinate cu serul Pfizer / BioNTech au fost înregistrate în Franța, fără a fi stabilită o legătură între moartea lor și vaccinare. Anunțul a fost făcurt vineri de agenția medicamente, care susține că oamenii erau bolnavi și sub tratament intens, scrie L Express.
”Având în vedere elementele de care dispunem până în prezent, nu există nimic care să concluzioneze că aceste decese sunt legate de vaccinare „, a subliniat ANSM în actualizarea săptămânală privind supravegherea vaccinului.

Aceste nouă decese s-au înregistrat la „persoanele în vârstă care locuiesc în case de îngrijire medicală sau în aziluri pentru bătrâni, și care sufereau de boli cronice.

Știrea inițială

Potrivit Ministerului Sănătății din Franța, 139 de cazuri de efecte secundare grave sau neașteptate au fost identificate în Franța. De asemenea, cinci persoane au murit după ce au primit vaccinul Pfizer-BioNTech.

Trei decese s-au înregistrate la Nancy. Ministrul sănătății, Olivier Véran, a declarat că toți cei decedați aveau peste 75 de ani și sufereau de comorbidități, relatează FranceInfo.

Trei decese au fost înregistrate de centrul regional de farmacovigilență din Nancy (Meurthe-et-Moselle), unul de la Tours (Indre-et-Loire) și ultimul e cel de la Montpellier (Herault).

„Este vorba despre persoane care ar fi putut să moară după vaccinare fără să prezinte semne ale unei reacții alergice”, a declarat Olivier Véran, ministrul sănătății.

„Ca parte a monitorizării farmacovigilenței, există în mod evident studii efectuate de autoritățile sanitare împreună cu medicii pentru a determina dacă există sau nu o legătură cu vaccinarea sau dacă e o coincidență nefericită. Dacă există o alertă, există și o anchetă. Dacă există o suspiciune puternică, se pot face analize suplimentare. ”

Specialiștii germani de la Institutul Paul Ehrlich au anunțat luni că investighează moartea a 10 persoane, la scurt timp după ce au fost „imunizate” împotriva Covid-19.

Anunțul a fost făcut de Brigitte Keller-Stanislawski, șefa Departamentului de Siguranță a Medicamentelor și Dispozitivelor medicale al institutului, informează Business-Standard. Anunțul vine după ce în Norvegia s-au înregistrat 29 de decese în rândul vârstnicilor imunizați cu noul vaccin anti covid.

Sursa: https://www.activenews.ro