Dodon l-a sunat pe Zelensky. Ce poate urma după această discuție?

20:18, 14 mai 2019 | Actual, Politica | 3292 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că a discutat la telefon cu președintele ales al Ucrainei, Vladimir Zelensky. Deși informația despre conversația celor doi este sumară, totuși evenimentul în sine este semnificativ și iată de ce.

Igor Dodon a anunțat printr-o postare pe pagina sa de Facebook despre convorbirea telefonică pe care a avut-o recent cu învingătorul alegerilor prezidențiale din Ucraina, Vladimir Zelensky. Șeful statului moldovean subliniază că l-a felicitat pe Zelensky și i-a urat succes.

Președintele moldovean mai notează că a avut „un schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina în diverse domenii de interes reciproc” cu Zelensky.

Mai mult, Dodon notează că a convenit Vladimir Zelensky să aibă o întrevedere pentru a discuta „cele mai actuale probleme”.

Chiar dacă discuția dintre cei doi se încadrează în limitele curtoaziei diplomatice, ea are, totuși, cel puțin două elemente ce merită să fie evidențiate. Primul – Dodon nu a avut un dialog oficial permanent cu cel ce urmează a elibera palatul prezidențial ucrainean, Petro Poroșenco, pentru a i-l ceda lui Vladimir Zelensky. Cel puțin presa nu a știut practic nimic despre existența unui dialog dintre președinții Poroșenco și Dodon. Iar cu Zelensky se pare că acest dialog are mai multe șanse să existe. Dacă ne plac sau nu cei doi politicieni, Dodon și Zelensky, e o poveste aparte. Ucraina este vecinul nostru de la Răsărit și autoritățile moldovenești trebuie să aibă o comunicare eficientă la nivelul tuturor instituțiilor echivalente cu autoritățile ucrainene. Cel de al doilea element ce trebuie subliniat este faptul că cei doi au convenit să aibă o întrevedere. Dodon nu a avut cu Poroșenco nicio întrevedere oficială ca șefi de state.

Însă care va fi frecvența și eficiența dialogului și întrevederilor lui Dodon cu Zelensky e greu să ghicim. Unul Dumnezeu știe. Vom trăi și vom vedea.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,