SUA se pregătesc pentru catastrofă, în cazul unei erupții solare catastrofale

20:28, 4 noiembrie 2015 | Diverse | 3873 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Guvernul Statelor Unite se pregătește pentru o erupție solară catastrofală, care ar putea devasta rețeaua electrică mondială, dezastru care ar dura luni întregi până când totul va reveni la normal, potrivit publicației britanice Daily Mail.

Ultima furtună geomagnetică uriașă, care a lovit Pământul, a fost în anul 1859 și a provocat distrugerea liniilor de telegraf, explozia unor centre de telegraf și oprirea curentului electric de-a lungul Europei și Americii de Nord.

În lumea modernă de astăzi, care este mult mai avansată din punct de vedere tehnologic, efectele unei asemenea furtuni solare ar fi devastatoare, susțin experții. Impulsul electromagnetic uriaș (EMP) provenit de la exploziile solare poate distruge rețelele electrice și poate duce lacolapsul civilizației moderne, așa cum o știm. Astfel, telefoanele mobile moderne, cardurile de credit și internetul ar fi inutilizabile.

Doar în Statele Unite, cercetătorii estimează că un asemenea dezastru ar costa economia până la 2,6 miliarde de dolari, conform unui studiu recent efectuat de către Academia Națională de Științe din America. Raportul avertizează că întreruperea energiei electrice după o furtună solară uriașă ar putea dura luni sau chiar mai mult, dacă sunt distruse transformatoarele pentru transportul și distribuția energiei electrice.

O furtună solară catastrofală s-a produs în anul 2012, dar ea a trecut dincolo de orbita Pământului, fără a lovit planeta noastră. Cum oamenii de știință prevăd că până în anul 2022 există 12% șanse ca o astfel de furtună solară devastatoare să atingă Pământul, Casa Albă pregătește un plan de intervenție.

”Sincer, acest lucru ar putea fi unul dintre cele mai mari dezastre naturale care ar lovi țara, dar și mari porțiuni din întreaga lume”, a declarat John Kappenman, consultant meteo spațial.

Asistentul președintelui Oficiului pentru Știință și Tehnologie din Statele Unite recunoaște pericolul furtunilor solare, care reprezintă ”provocări semnificative”. ”Acesta este un pericol real și prezent, este o amenințare reală”, a spus Bill Murtagh.

Un plan de acțiune și o strategie, în cazul unei furtuni solare masive, au fost elaborate și ele se concentrează pe pregătirea Statelor Unite pentru un dezastru natural. Unul dintre marile pericole, care provin din spațiu, îl reprezintă faptul că timpul de avertizare, pentru un asemenea eveniment extrem, este foarte scurt, de doar 15-60 de minute.

Fenomenul solar ar putea perturba rețelele de transport, sateliții; sistemele GPS nu ar mai funcționa, ceea ce ar duce la afectarea transporturilor trenurilor și a celor maritime, a curselor aviatice. De asemenea, vor fi întrerupte comunicațiile prin satelit, cele radio și rețelele electrice.

sursa: Blastingnews

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,