Cad capete in fotbalul mondial. Șefii FIFA și UEFA au fost suspendați

15:46, 21 decembrie 2015 | Diverse | 1523 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Comisia de Etică a FIFA a anunțat în dimineața zilei de luni, 21 decembrie că a decis să-i suspende din fotbal pentru următorii 8 ani pe președintele FIFA, Sepp Blatter, și președintele UEFA, Michel Platini.

Platini și Blatter erau deja suspendați provizoriu de comisia amintită pentru 90 de zile, pentru corupție. Platini nu a reușit să explice o sumă primită de la Sepp Blatter, de 1,8 milioane de euro, în 2011. Cei doi sânt anchetați și ar putea face închisoare. Blatter e acuzat că a semnat un contract care a afectat interesele FIFA. (

Pe lângă suspendare, Platini a fost amendat cu 74.256 de euro, iar Blatter cu 46.410 euro.

Cei doi pot face apel la FIFA, iar mai departe la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari. În acest caz, mai mulţi oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi la Zurich.

În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câştigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,