Deși OMS și UE încă nu ni-l bagă pe gât, Islanda devine prima țară din Schengen care începe emiterea de certificate de vaccinare

16:12, 27 ianuarie 2021 | Actual | 162 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Islanda a emis primele certificate de vaccinare, care vor facilita deplasările celor imunizați împotriva coronavirusului, au declarat marți pentru AFP autoritățile de la Reykjavik, notează Agerpres.

Islanda este una din primele țări care eliberează astfel de documente controversate în Uniunea Europeană, remarcă agenția.

Sunt eligibile pentru certificatele sub formă digitală circa 4800 de persoane, a arătat ministerul islandez al sănătății. Serviciul online dedicat pentru emitere a fost lansat joia trecută.

„Obiectivul este de a facilita circulația între țări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controlul la frontiere, fiind astfel scutite de măsurile de restricție la frontiere conform regulilor țării respective”, a explicat ministerul.

Pentru islandezi, certificatele sunt deocamdată utile doar teoretic, valoarea acestor documente nefiind recunoscută internațional. Dar, dacă vor fi acceptate, Islanda va permite la rândul său accesul deținătorilor din țările Uniunii Europene și din Spațiul Economic European, sau cu certificate implementate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Sursa: https://www.activenews.ro