Datele privind starea pădurilor din România ar arăta o catastrofă

12:20, 3 decembrie 2018 | Actual, Externe | 1135 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Acuzaţii grave din partea voluntarilor de mediu care susţin că tăierile ilegale din păduri au atins cote alarmante. În cinci ani ani a dispărut o suprafaţă împădurită cât jumătate din judeţul Braşov.

Activiştii spun că se bazează pe rezultatele “Inventarului Forestier Naţional”, o instituţie care analizează starea pădurilor din ţara noastră. Tot ei acuză Ministerul Apelor şi Pădurilor că nu ar fi vrut să facă publice aceste date.

În replică, ministerul spune că încă nu le-a definitivat.

Voluntarii de la organizaţia de mediu “Agent Green” spun că Inventarul Forestier Naţional, care arată starea pădurilor noastre, a ajuns la final. Rezultatele pentru ultimii cinci ani sunt catastrofale, susţin ei.

Un volum de 38 de milioane de metri cubi de lemn ar fi fost exploataţi, pe an, din pădurile noastre. Cu 20 de miloane de metri cubi mai mult decât ar trebui. Asta înseamnă că tăierile ilegale le-au întrecut pe cele legale stabilite la maximum 18 milioane de meri cubi pe an.

Rezultă, în total, 80 de milioane de metri cubi furaţi, susţin voluntarii. Imaginaţi-vă o pădure întinsă pe toată suprafaţa judeţului Braşov, din care cineva ar râde jumătate.

Andrei Ciurcanu, directorul de Investigații de la Agent Green: “Inventarul atâta ce arată şi acesta este motivul pentru care ei nu vor să facă publice datele acestea. Nu poţi să ascunzi. Sunt 20 de milioane de metri cubi peste volumul maxim admis, cum poţi să justifici chestia asta?”

Acelaşi semnal de alarmă îl trage şi GreenPeace.

Valentin Sălăgeanu, directrul executiv GreenPeace România: “O spun foarte direct şi apăsat: e vorba aici de o manipulare grosolană dacă ministerul are date care arată că avem de-a face cu un fenomen scăpat de sub control şi care ne afectează la nivel de securitate naţională şi nu le publică.”

Iată şi replică Ministerului Apelor şi Pădurilor.

“Referitor la solicitarea dvs. vă comunicăm faptul că rezultatele Inventarului Forestier Național – ciclul ÎI (2013-2018) încă nu au fost definitivate, aflându-se în prezent în procedură finală de verificare și validare.”

Şi Inspectorul PRO a atras atenţia asupra furturilor din păduri. Unul dintre reportaje a fost filmat chiar în Parcul Naţional Domogled. Suspectul principal al unei tăieri ilegale era un angajat al Ocolului Silvic. Omul desemnat de stat să apere pădurea, nu să o taie.

Inspectorul PRO – 3 iulie 2018

Agent Green: ”Și asta o dați jos toată?”

Angajat Ocol Silvic: “Da, tot! Tot. Vrem să împădurim aici.” 

Agent Green: “Sunteți Romsilva sau o firmă locală?”

Angajat Ocol Silvic: “Sunt Romsilva, Ocolul Baia de Aramă. Să le spuneți la băieți să nu filmeze cât încarcă mașina.”

Cazul a ajuns, în final, la Poliţie, care a deschis un dosar penal. Şi nu e singurul.

Tocmai de aceea, activiştii de mediu de la Agent Green au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, pentru a lua măsuri urgente care să oprească furturile din păduri.

Sursahttp://www.meritocratia.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,