(VIDEO) 15 ianuarie: Nașterea lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale

13:32, 15 ianuarie 2018 | Cultura | 2717 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poet național, la Cimitirul Bellu din București urmând să fie săvârșită o slujbă de pomenire a sa.

An de an, mii de români trec în data de 15 ianuarie pe la mormântul lui Mihai Eminescu pentru a aprinde o lumânare și pentru a depune o floare sau doar pentru a șopti o scurtă rugăciune în memoria marelui poet.

Data de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă ziua în care s-a născut ”Luceafărul poeziei romănești”.

Mihai Eminovici s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea copil al caminarului Gheorghe Eminovici și al Ralucăi. Copiii familiei Eminovici sunt numerosi : Serban, Nicolae, Gheorge, Ruxandra, Ilie, Maria, Mihail, Aglaia, Harieta, Matei, Vasile. Trei dintre copii – Ruxandra, Maria si Vasile – mor la varste fragede, iar ceilalti, cu exceptia lui Matei, mor tineri si , in cateva cazuri, alienati mintal.

Mihai Eminescu debutează la data de 12.01.1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor gimnagiaști”. Adevăratul său debut literar are loc când revista Familia îi publică poezia „De-aș avea”, semnată Mihai Eminescu. Poezia este însoțită de nota lui Iosif Vulcan, „nașul” literar al poetului”.

„Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”, scria Tudor Vianu.

Mihai Eminescu  alăsat în urma sa o operă vastă care cuprinde sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări și adaptări, o schiță a unei gra­matici sanscrite și  un dicționar de rime.
Întreaga sa operă a fost influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, dar și de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel și chiar de filozofia buddhistă.

Manuscrisele sale, 46 de volume, aproximativ 14 mii de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Sursa: activenews.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,