Societatea de consum sau dorința ca obsesie a omului occidental

15:08, 7 februarie 2018 | Cultura | 4530 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Vizita lui Iurie Roșca, președintele Universității Populare, la Paris, care urmărește elaborarea de comun acord cu autorii și editorii francezi a unui  plan editorial  pentru anul în curs, continuă. Marți, 6 februarie, el s-a întâlnit cu dl Herve Juvin, cunoscut scriitor, economist și expert international.

Amintim că dl H.Juvin a vizitat în repetate rânduri Republica Moldova, inclusiv în calitate de vorbitor de bază la conferințele internaționale ale Forului de la Chișinău din mai și decembrie 2017. Menționăm, de asemenea, că anul trecut a fost publicată traducerea în română a cărții acestui autor, intitulată “Zidul de Vest nu a căzut”, lucrare care poate fi găsită în librăriile “Librarius” de la Chișinău și în rețeaua de librării “Alexandria” din România.

 

Dl Herve Juvin i-a dăruit lui Iurie Roșca două dintre ultimele sale lucrări, apărute la prestigioasa editură “Gallimard”, seria “Le debat”, și anume “Le renversement du monde” și “Le gouvernement du desir”. Cei doi au stabilit ca următoarea carte ce urmează să fie tradusă este tocmai ultima apariție editorială citată mai sus și care s-ar traduce “ Guvernarea dorinței” sau poate dominația dorinței. Acest eseu de o profunzime analitică rară, având o eleganță stilistică de care doar francezii de rasă dau dovadă, înscriindu-se în preocupările mai vechi ale autorului ce țin de studierea cauzelor și efectelor marii prăbușiri a civilizație occidentale.

 

Cultul corpului sau corporalitatea, impulsul sexual ca miez al reclamei comerciale, lascivitatea și promiscuitatea ca elemente-cheie ale culturii de masă, hedonismul societății de consum axate doar pe satisfacerea dorințelor și lipsite de idealuri superioare, tipul de economie parazitară care se pliază sau poate determina structurile mentale ale Occidentului globalizat, iată doar câteva dintre temele-cheie vizate de către autor.

Cititorii dornici să intre în posesia versiunii românești a ultimei cărți a lui Herve Juvin sunt invitați să urmărească cu regularitate portalul nostru. Așa veți putea afla și data lansării acestei lucrări.

 

Victor Olaru

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,