Simpozionul de Artă „Moldovan Art for Your Heart” la Bruxelles

13:35, 17 ianuarie 2015 | Cultura | 2594 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Cu siguranţă sfârşitul anului 2014 poate fi considerat de bun augur pentru viaţa artistică din Republica Moldova. După expoziţiile personale „All for you” ale artistei Elvira Cemortan-Voloşin desfăşurate la Arnhem, Olanda şi Bruxelles, Belgia, în cadrul „Europanova Festival”, Iana Stanţieru, membru activ al diasporei moldoveneşti din Regatul Belgiei, a venit cu propunerea de a organiza o altă expoziţie a autoarei la Parlamentul European. Elvira Cemortan-Voloşin, preşedintele CC „ARTELIT”, a sugerat să fie vernisată şi o expoziţie de grup, care ar reflecta tradiţiile artei moldoveneşti. Astfel, în capitala Belgiei, în luna decembrie, au avut loc un şir de evenimente culturale: expoziţii, mese rotunde cu lansări de catalog ş.a.

Recent, artiştii plastici, membri ai Centrului Cultural „ARTELIT”, au revenit din Bruxelles de la Simpozionul de Artă „Moldovan Art for Your Heart”. Graţie Ianei Stanţieru, reprezentantul Centrului Cultural „ARTELIT” în regiune, a fost posibilă prezentarea imaginii Republicii Moldova publicului european. Simpozionul a început la Parlamentul European, unde a avut loc deschiderea expoziţiei personale a Elvirei Cemortan-Voloşin, dar şi a unei expoziţii de grup a membrilor Centrului Cultural „ARTELIT”. Convinsă de importanţa şi forţa operelor în care improvizaţia este rezultatul unui îndelungat şi permanent exerciţiu, Elvira Cemortan-Voloşin impresionează prin originalitatea şi combinarea diverselor tehnici, prin gama cromatică inedită, pe care o utilizează cu un pronunţat gust estetic. Lucrările, indiferent de subiectele abordate, fie naturi moarte sau peisaje, se înscriu perfect în regimul armoniei structurilor compoziţionale şi al raporturilor fine ale gamei cromatice. O îmbinare organică a tradiţiilor naţionale cu experienţele culturii artistice moderne caracterizează întreaga creaţie a autoarei. Şi lucrările expuse ale membrilor Centrului Cultural „ARTELIT” denotă repere ale artei naţionale cu o bogată gamă cromatică şi subiecte tradiţionale.

O altă expoziţie de artă moldovenească a fost vernisată în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Bruxelles. Evenimentele au fost organizate de parlamentarul european Siegfried Mureşan, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în persoana viceministrului Igor Şarov, Centrul Cultural „ARTELIT” din Republica Moldova, precum şi Cluburile Rotary Chişinău, Interact şi Rotaract. Proiectul a fost coordonat de Iana Stanţieru, Elvira Cemortan-Voloşin şi Horia Cercel.

La Bruxelles şi-au expus operele: Elvira Cemortan-Voloşin, Carmen Poenaru, Natalia Procop, Vasile şi Alexandru Medinschi, Tudor Fabian, Iraida Ciobanu, Gutiera Prodan, Gheorghe Negru, Grigore Sultan şi Conny Famm, pictor suedez. Toţi expozanţii sunt membri ai Centrului Cultural „ARTELIT” din Republica Moldova. Vernisarea picturilor a fost posibilă datorită licitaţiei pentru colectarea de fonduri organizată de către Cluburile Rotary Chişinău, Interact şi Rotaract, care susţin anual diverse proiecte de binefacere.

Igor Şarov, viceministrul Culturii  al Republicii Moldova, a menţionat despre importanţa evenimentului: „Într-un secol în care ne aliniem la tendinţele europene este foarte important să păstrăm identitatea şi valorile noastre culturale. Ministerul Culturii al Republicii Moldova salută iniţiativa de a desfăşura Simpozionul de Artă „Moldovan Art for your heart”, care este o oportunitate de a prezenta arta noastră şi de a o apropia de cea europeană. Am convingerea că arta plastică din Republica Moldova are încă mult de spus, iar acest prilej va deveni o frumoasă tradiţie de a ne prezenta cultura în diverse ţări”.

La vernisarea expoziţiei din cadrul Parlamentului European, coordonatorul de proiect Iana Stanţieru a specificat: „Scopul acestui simpozion este de a descoperi arta moldovenească, sufletul şi viaţa Moldovei. Sper că lucrările prezentate ale artiştilor plastici vor face să vibreze imaginaţia vizitatorilor, iar cei din urmă vor aprecia arta moldovenească. Tablourile expuse ne amintesc despre peisajele verzi şi câmpiile cu flori din ţară. Au fost prezentate tapiserii care amintesc de viaţa rustică şi liniştea satelor moldoveneşti. Unii artişti folosesc păstos vopseaua de ulei pe pânză, alţii utilizează jocul de culori în acuarelă. Lucrările fiecărui artist sunt un amestec dintre creativitatea experimentală şi bogăţia spirituală moldovenească.

Acest simpozion internaţional de artă demonstrează încă o dată apartenenţa Republicii Moldova la familia europeană prin artă, cultură şi tradiţie. A fost o plăcere şi o onoare pentru mine să coordonez acest proiect important. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru angajamentul lor şi bunăvoinţa de a promova arta din Moldova”.

Invitaţii la evenimentele culturale au fost salutaţi şi de dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova la Bruxelles, precum şi de parlamentarul european Siegfried Mureşan, care, de asemenea, au subliniat importanţa integrării culturale a Republicii Moldova în marea familie a culturilor europene. Ambasadorul M. Gribincea a subliniat, în cadrul deschiderii expoziţiei la Parlamentul European: „Procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi cu mult mai rapid dacă Europa ne va cunoaşte mai bine cultura, istoria, arta şi se va convinge că împărtăşim idealuri şi valori comune”. Excelenţa Sa consideră că astfel de evenimente contribuie la promovarea imaginii pozitive a ţării: „Cred că asemenea expoziţii ajută europenilor să ne înţeleagă mai bine, să vadă că suntem foarte apropiaţi ca mentalitate şi cultură”.

Parlamentarul european Siegfried Mureşan este de părerea că frumuseţea artei moldoveneşti merită să fie văzută de întreaga comunitate europeană, iar oamenii de cultură şi operele acestora sunt cartea de vizită a ţării noastre. „Vreau ca şi colegii din Parlamentul European din alte ţări să cunoască Republica Moldova, cu tot ce are ea frumos de oferit. Autorii acestor opere de artă cred că au o contribuţie esenţială în a reprezenta Republica Moldova ca pe un spaţiu bogat în imaginaţie şi creativitate Europei”.

Artiştii plastici participanţi la simpozion susţin că sunt profund impresionaţi, dar mândri, în acelaşi timp, de faptul că îşi văd operele admirate de publicul european din Belgia. În acest context, Elvira Cemortan-Voloşin a  declarat: „Sunt încântată că lucrările mele au fost apreciate de către public în cadrul expoziţiei vernisate la Parlamentul European. Astăzi, sărbătorim 10 ani de activitate. Acum pot afirma ferm că vom continua tradiţia promovării artelor audiovizuale, începută încă din anul 2004 cu mult devotament. Datorită cooperării cu o echipă de profesionişti am obţinut rezultate bune în cadrul Simpozionului de Artă „Moldovan Art for Your Heart”, la care a fost o onoare să participăm. Aş dori să-i mulţumesc domnişoarei Iana Stanţieru, coordonator de proiect, membrului Parlamentului European, domnului Siegfried Mureşan, Excelenţei Sale Ambasadorului Republicii Moldova în Regatul Belgiei, dlui Mihai Gribincea, şi tuturor celor graţie cărora am ajuns astăzi aici”.

„Pe parcursul activităţii noastre am fost onoraţi să prezentăm ţara în cadrul simpozioanelor internaţionale de artă din Armenia, India, Polonia, România, Turcia, Ucraina, Ungaria ş.a. Avem o republică cu numeroase talente care cu siguranţă mai au ceva de spus publicului larg la nivel internaţional”, a subliniat Natalia Procop, director executiv al Centrului Cultural „ARTELIT”.

La Expoziţie au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la Bruxelles, deputaţi din Parlamentul European, reprezentanţi ai cercurilor academice şi ai comunităţii moldoveneşti din Belgia.

Reprezentanţii comunităţii moldoveneşti, dar şi oaspeţii străini prezenţi la eveniment au subliniat importanţa organizării acţiunilor culturale pentru promovarea imaginii pozitive a ţării şi consolidarea relaţiilor diasporei cu Ţara.

Admiratorii lucrărilor se bucură pentru succesele Republicii Moldova şi speră că aceasta va continua să se remarce în Uniunea Europeană. „Este o expoziţie foarte frumoasă. Ne bucurăm că avem posibilitatea să vedem lucrările artiştilor plastici din Republica Moldova”, a menţionat una dintre vizitatoarele evenimentului. Putem afirma cu certitudine că unul dintre scopurile simpozionului: de a găsi rolul şi locul artei moldoveneşti în contextul artei europene, a fost atins, iar evenimentul îşi va găsi răsunet şi în viitorul apropiat.

La finalul expoziţiei a avut loc o degustare de vin moldovenesc, un alt produs pentru care ţara noastră este apreciată.

Natalia Procop,
cercetător ştiinţific,

Institutul Patrimoniului Cultural, AŞM