S-au împlinit 142 de ani de la nașterea artistului care a unit credința cu arta

14:32, 19 februarie 2018 | Cultura | 1436 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Acum 142 de ani în  România s-a născut  sculptorul român Constantin Brâncuși.  El poate fi considerat, pe bună dreptate, părintele fondator al artei moderne, așa după cum menționa Preafericitul Patriarh Daniel într-o lucrare dedicată marelui artist român.

Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876 în satul Hobița din județul Gorj. Școala primară a urmat-o la Peștișani și Brădiceni.

După ce își încheie studiile la școala primară se înscrie la Școala de Arte și Meserii din Craiova, unde studiază între anii 1894 – 1898. După aceste studii merge la București și se înscrie la Şcoala Belle Arte.

În anul 1903  tânărul artist pleacă în Franța, iar în 1905 este admis la cea mai importantă academie de arte plastice a vremii, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.

În 1937 primește comanda pentru Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, conceput ca un monument comemorativ închinat soldaților căzuți în Primul Război Mondial, care avea trei părți: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit. Participă la mai multe expoziții din Statele Unite și Franța.

Considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai seculului al XX-lea, Brâncuşi a eliberat sculptura de preponderenţa imitaţiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realităţii, a preconizat exprimarea esenţei lucrurilor, a vitalităţii formei, a creat unitatea dintre sensibil şi spiritual. El a fost cel care, după cum spunea marele pictor francez Henri Rousseau, a „transformat anticul în modern”.

Iar, Preafericitul Patriarh Daniel în lucrarea sa „Brâncuși – sculptor creștin ortodox” își încheie prefața cu următoarele cuvinte:

„A unit credinţa cu arta, naţionalul cu universalul și efemerul cu eternul. De aceea, Coloana fără sfârșit a operei sale este și Coloana nemuririi sale!”

În opera sa, el a oglindit felul de a gândi lumea al ţăranului român, rădăcinile adânci ale operei sale surprinzând tradiţiile, miturile şi funcţia magică a artei populare româneşti, sculptorul român relevând lumii occidentale dimensiunea sacră a realităţii.

La 16 martie 1957 Constantin Brâncuși se stinge din viață la ora 2 dimineața, iar la 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.

Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) are un număr important de lucrări ale lui Brâncuşi, lăsate prin testament moştenire României, dar acceptate cu bucurie de Franţa, împreună cu tot ce se afla în atelierul său, după refuzul guvernului comunist al României anilor 1950 de a accepta lucrările lui Brâncuşi după moartea sculptorului. Printre lucrările sale celebre amintim „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ sau ciclurile „Pasăre Măiastră“, „Muza adormită“ şi „Domnişoara Pogany“.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,