Inaugurarea mausoleului din Lipceni şi a monumentului lui Ferdinand I la Rezina – detalii despre două evenimente de mare importanţă

13:33, 26 februarie 2018 | Cultura | 3145 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Peste o lună în raionul Rezina din republica Moldova vor avea loc două evenimente de mare importanţă. Este vorba despre inaugurarea a două monumente de o înaltă semnificaţie istorică: cel al Regelui Ferdinand I şi a mausoleului de la Lipceni cu basorelieful Regelui Ferdinand I.

FOTO: Invitația A.O. „Cultul Eroilor” la cele două evenimente organizate la Rezina pe 24 martie 2018

Ambele evenimente urmează să aibă loc în aceeaşi zi, pe 24 martie 2018. Restaurarea celor două monumente se datorează efortului avocatului Iulian Rusanovschi, care a obţinut sprijin din partea Casei Regale a României şi Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Primul eveniment

Astfel, sâmbătă, 24 martie curent, în satul Lipceni din raionul rezina va avea loc, în prima parte a zilei, inaugurarea mausoleului ostaşilor români din această localitate. După dezvelirea şi sfinţirea monumentului vor urma luări de cuvânt ale primarului satului Lipceni, ministrului Apărării, Principelui Radu Duda al României, reprezentanţilor clerului, ambasadorului României la Chişinău, reprezentantului Armatei Române la Chişinău şi avocatului Iulian Rusanovschi.

Ceremonia se va încheia cu înmânarea diplomei Casei Regale a României primarului Aurel Pleşco cu depunere de flori la monumentul inaugurat.

„Mausoleul Eroilor cu basorelieful Regelui Ferdinand I a fost ridicat la iniţiativa directorului şcolii primare din Lipceni, Ilie Guja, sprijinit de notarul Ilie Costin, Ion Castravăţ şi alţii. Monumentul, în formă de obelisc, era încununat cu un vultur din bronz, iar pe latura din faţă era placat cu un basorelief din piatră cu chipul Regelui Ferdinand, crucea Armatei Române şi numele eroilor din Lipceni căzuţi în război”, ne-a relatat Iulian Rusanovschi.

Tot el a precizat că dezvelirea monumentului a avut loc la începutul lunii septembrie 1937, concomitent cu sfinţirea localului şcolii şi a pavilionului naţional. La eveniment au asistat reprezentanţii autorităţilor locale, mai mulţi intelectuali şi câteva mii de ţărani veniţi din satele din vecinătate. Monumentul a fost distrus odată cu  ocuparea Basarabiei de către Impreiul Sovietic.

„Personal am preluat iniţiativa reconstituirii acestui mausoleu în mai 2017, odată cu începerea lucrărilor de refacere a monumentului Regelui Ferdinand I din Rezina. Propunerea a fost acceptată de primarul Aurel Pleşco şi votată de Consiliul local Lipceni pe data de 7 iunie 2017. Ulterior, Primăria Lipceni i-a solicitat Ministerului Culturii pregătirea Hotărârii de guvern privind reconstituirea monumentului, însă Comisia Monumentelor de For Public a respins cererea din cauza faptului că grupul de iniţiativă nu dispune de informaţii suficiente privind aspectul estetic al monumentului, textul şi dimensiunile acestuia”, a mai declarat avocatul Rusanovschi.

„Împreună cu  primarul Aurel Pleşco am decis că monumentul va fi instalat în ograda primăriei, pe lotul identificat cu număr cadastral 6732112213, pe o suprafaţă de 5 meri pătraţi. Locul a fost ales în virtutea faptului că se află în imediata apropiere de groapa comună a ostaşilor români, peste care a fost construită o staţie de autobuze (vis-a-vis de cimtir). În aceste condiţii, pe data de 4 mai 2017, în baza proiectului de reconstituire întocmit de arhitectul Mihail Andrieş, executarea monumentului în piatră i-a fost încredinţată meşterului popular Veacelsav Lozan. Costul lucrării a fost de 750 de euro. Peste două luni, la 15 iulie 2017, a fost adusă piatra de la Cosăuţi şi instalată în ograda primăriei. Reconstituirea pieselor din bronz a fost convenită cu sculptorul Veaceslav Jigliţchi, contra sumei de 1000 euro. Pe data de 9 septembrie, a aceluiaşi an el a montat pe mausoleu basorelieful Regelui Ferdinand I şi crucea Armatei Române, iar vulturul cruciat a fost instalat la 15 septembrie 2017”, a mai menţionat Iulian Rusanovschi.

După restaurare, pe latura din stânga a obeliscului este inscripţionat următorul text:

„RIDICAT ÎN SEPTEMBRIE 1937

CTITOR: ILIE GUJA

ILIE COSTIN

ION CASTRAVĂŢ

DISTRUS ÎN IUNIE 1940

RECONSTITUIT LA 16.09.2017

CTITOR:

RUSANOVSCHI IULIAN ŞI ADINA

ARHITECT: MIHAIL ANDRIEŞ”

Pe latura din dreapta sunt trecute numele eroilor din Lipceni căzuţi în primul război mondial:

  „BORSALI CHIRIL NICHIF.

 JESAN ION PANTEL.

 NEGRAN FEDOR CHIRIL

PALADUŢA FEOF. V.

RUSU PANTELEI GAVRIL

RUSU ANDREI EMILIAN

RUSU DMITRI LAVRENT.

RUSU SEMEN ION

ŞTENBERG BENŢION

STRATC PETRU ION”

Al doilea eveniment

Oficialii şi alţi participanţi la eveniment se vor deplasa apoi spre oraşul Rezina, unde, în după amiaza aceleiaşi zile, va avea loc inaugurarea monumentului Regele Ferdinand I.

FOTO: Monumentul Regelui Ferdinand I din Rezina a fost dezvelit la 27 septembrie 1937. La acel eveniment a participat Vasile Bârcă, subsecretar de Stat la Ministerul de Interne, născut pe meleagurile Rezinei, la Ignăţei (02.I.1884-1949, Bucureşti), fost deputat în Sfatul Ţării. (fotografie de epocă)

Cel de al doilea eveniment va începe cu intonarea Imnului de Stat al R. Moldova, a Imnului Deşteaptă-te Române şi a Imnului Regal. Apoi va avea loc dezvelirea solemnă a bustului Regelui Ferdinand I şi oficierea slujbei de sfinţire.

FOTO: Monumentul Regelui Ferdinand I care urmează a fi inaugurat pe 24 martie 2018 în orașul Rezina

Vor urma luările de cuvânt ale oficialilor: primarul oraşului Rezina, Simion Tatarov, spicherului Adrian Candu, ministrului Apărării, Eugen Sturza, Principelui Radu Duda, ambasadorului României, Daniel Ioniţă, preotului şi profesorului universitar, Mircea Bejenaru din Suceava şi avocatului Iulian Rusanovschi.

La final vor fi înmânate diplome organizatorilor şi vor fi depuse flori la monument.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,