Un eveniment cultural dedicat scriitorului B.P. Hasdeu a fost organizat la Chișinău

08:12, 27 februarie 2018 | Cultura | 990 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Luni, 26 februarie a.c., la  Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceacnu” s-a desfășurat un simpozion cu genericul „B. P. Hasdeu, un cărturar basarabean ancorat în universalitate”. Acest eveniment cultural a fost organizat cu prilejul aniversării a 180 de ani de la naşterea poetului basarabean, transmite MOLDPRES.

În dimineaţa zilei de luni, participanţii la acţiunile culturale consacrate scriitorului şi savantului enciclopedist au depus flori  la busturile lui B. P. Hasdeu şi Alexandru Hâjdău de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române  din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Apoi, la Casa Scriitorilor a fost inaugurată expoziţia  „B. P. Hasdeu, un cărturar basarabean ancorat în universalitate”, urmată de simpozionul cu acelaşi generic. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova.

„B. P. Hasdeu s-a manifestat în mai multe domenii: în istorie, filologie, precum şi în literatură,  unde a cultivat o poezie de inspiraţie socială şi naţională,  proză şi dramaturgie. „Drama „Răzvan şi Vidra” este o operă foarte valoroasă. În folcloristică ne-a dat câteva studii comparative cu aceleaşi motive din literaturile europene. Vorbea în 29 de limbi, fiind membru a 15 academii şi societăţi academice din întreaga lume”, a subliniat acad. Mihai Cimpoi la solicitarea agenție MOLDPRES.

Bogdan Petriceicu Hasdeu (nume la naștere Tadeu Hâjdeu s-a născut  la 26 februarie 1838, Cristinești, Hotin, actualmente în Ucraina  şi a decedat la 25 august 1907, Câmpina) a fost scriitor și filolog român din familia Hâjdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,