Boulevard Voltaire, platforma elitei franceze nealiniate

11:05, 9 februarie 2018 | Cultura | 3684 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Capitala Franței, cunoscută ca destinație turistică râvnită de toată lumea, este și locul care concentrează cea mai mare parte a elitei intelectuale nealiniate, a noii disidențe, a exponenților revoltei contra gândirii unice a sistemului neoliberal dominant.

Această realitate a vieții publice franceze, care cunoaște conflicte majore și polemici ireconciliabile, acest mediu cu rădăcini profunde în tradiţia catolică prerevoluționară, atașat organic fenomenului pe care îl numesc pe bună dreptate civilizația franceză, scapă nomazilor de asfalt care au invadat această țară. Însă tocmai această parte a societății franceze est locul unde un personaj cu totul străin tentaţiilor turistice, cum este Iurie Roșca, se simte ca peștele în apă.

Astfel, în seara zilei de miercuri, 7 februarie, jurnalistul și editorul de la Chișinău a fost printre invitații speciali ai cunoscutului portal media de alternativă Boulevard Voltaire (http://www.bvoltaire.fr/). Întâlnirea a fost organizată în cunoscutul local „Favela Chic”. Iurie Roșca i-a mărturisit reporterului nostru că în discuțiile purtate cu autorii acestui portal, prezenți la eveniment, s-a conturat în mod clar starea deplorabilă în care a ajuns această țară și Europa Occidentală în ansamblu în ultimele decenii. În contrast izbitor cu imaginea alimentată masiv de rețelele mondialiste în presa dominantă din Moldova, Franța, ca și restul țarilor UE, reprezintă un tablou trist, marcat de discrepanțe sociale uriașe, de dispariția clasei medii, de somajul în creștere, de invazia migranților ilegali, de degradarea sistemului democratic ajuns la cheremul plutocrației globale.

Printre cei prezenți la eveniment ar fi de remarcat Slobodan Despot, scriitor și publicist elvețian de origine sârbă, autorii deja cunoscuți cititorilor noștri, Herve Juvin, Ivan Blot si Jean-Michel Vernochet, Philipp Milliau, directorul TV Libertes, Martial Built, jurnalist la același post de televiziune, filosofi, politologi, scriitori, economiști, demografi, ziariști etc.

Cu ocazia acestui eveniment Iurie Roșca a avut fericita ocazie de a face cunoştinţă cu un autor care, în opinia mai multor intelectuali, reprezintă cel mai de notorietate nume din mediul academic francez, autor al peste o sută de cărți și a zeci de mii de articole, foarte apreciate de cercurile patriotice, dl Alain de Benoist. Profitând de ocazie, Iurie Roșca l-a invitat pe filosoful francez să facă o vizită la Chișinău pentru a avea o conferința publică.
Amintim că editura Alexandria din România a publicat recent patru carți semnate de acest autor, care pot fi găsite în librăriile cu același nume – Alexandria.

 

Victor Olaru,
Paris