Actorul Vasile Zubcu-Codreanu a împlinit 70 de ani

13:12, 12 februarie 2018 | Cultura | 2402 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Actorul de teatru și film Vasile Zubcu-Codreanu, Maestru în Artă, interpretul rolului lui Mihai Eminescu din filmul ”Luceafărul” de Emil Loteanu, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 12 februarie 1948 la Nisporeni. În 1973, a absolvit Institutul de Arte din Chișinău, Facultatea de Regie. Din 1973 și până în anul 1993 este actor la Teatrul ”Luceafărul”. În 1993 este actor la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”.

S-a produs în filmele Studioului ”Moldova-Film” și ”Telefilm-Chișinău”. În 1971 debutează la ”Moldova-Film”  în filmul ”Lăutarii” în rolul lui Ilie Velcu. În 1973, debutează pe scenă în drama lui Ion Podoleanu ”Pe un picior de plai”,  în rolul lui Petre, alături de actorii Dumitru Caraciobanu și Eugenia Toderașcu.

Vasile Zubcu-Codreanu a interpretat rolul lui Mihai Eminescu în filmul regizorului Emil Loteanu ”Luceafărul”, coloana sonoră fiind semnată de compozitorul Eugen Doga. A jucat în filmele ”Dimitrie Cantemir”, ”Casa părintească”, ”Bărbații încărunțesc de tineri”, ”Furtuni de toamnă”, ”Pe urmele fiarei”, ”Făt-Frumos”, ”Corbii prada n-o împart”, ”La porțile Satanei”, ”Cum să devii celebru”, ”Adolescența”, ”Și veni-va o zi” ș.a.

S-a produs în spectacolele ”Săptămâna patimilor” de Ion Podoleanu, ”Mozart și Salieri”, ”Țiganii” de A. S. Pușkin, ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey, ”Meșterul Manole”, ”Regele Lear” de W. Shakespeare, ”Tragedia optimistă” de V. Vișnevski, ”Copiii soarelui” de M. Gorki ș.a.

În 1998, Vasile Zubcu-Codreanu a fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă”.

Sursa: moldpres.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: