1 martie: Marele compozitor român Eugen Doga împlinește 84 de ani. La Mulți Ani!

10:11, 1 martie 2021 | Cultura | 920 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Compozitorul Eugen Doga, renumit în toată lumea pentru valsul considerat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, împlinește astăzi 84 de ani.

Maestrul s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău, la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău.

Eugen Doga este un compozitor de talie universală. A scris muzică pentru circa 200 de filme; romanțe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă, conform Unimedia.

Celebra compoziție din filmul „Tandra și gingașa mea fiară” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.

În anul 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei, Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX”.

Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga”.

Sursa: https://www.activenews.ro