Jean Parvulesco

Comitetul Jean Parvulesco cere încetarea persecuțiilor contra lui Iurie Roșca

12:48, 13 iunie 2018 | Actual, Declarații | 1213 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Scrisoare deschisă Excelenței Sale,

Președintele Republicii Moldova

 Domnul Igor Dodon

Domnule Președinte,

Comitetul Jean Parvulesco, care reunește în jurul operei filosofice, literare și politice a lui Jean Parvulesco intelectuali din Europa Occidentală și din țările fostului bloc comunist, este profund preocupată de persecuțiile declanșate contra jurnalistului, traducătorului și editorului Iurie Roșca. Acuzațiile fondate pe un pretins trafic de influență, formulate de către Procuratură împotriva acestui cunoscut intelectual, par a fi inspirate de rațiuni esențialmente politice care vizează suprimarea unei personalități incomode pentru actuala guvernare.

Îl cunoaștem pe Iurie Roșca în calitatea lui de principal organizator al Forului de la Chișinău, o platformă ce reunește gânditori, geopolitologi, economiști, scriitori și jurnaliști atât din Europa de Vest, cât și din Europa de Est, precum și de pe alte continente. Activitatea sa la nivel internațional și intervențiile sale strălucite în cadrul unor conferințe academice l-au remarcat ca pe un reprezentant demn al poporului său, iar prestigiul lui intelectual este recunoscut și apreciat în toate marile capitale europene.

Din aceste considerente și în virtutea respectului deosebit pentru valoarea sa intelectuală și morală, reprezentanții elitei intelectuale din diverse țări își exprimă prin această scrisoare deschisă solidaritatea lor fermă și totală cu el și cere cu insistență autorităților moldovenești să pună capăt tuturor persecuțiilor contra lui Iurie Roșca.

Anul trecut forul nostru a fost onorat de prezența dumneavoastră în calitate de invitat de onoare, iar discursul dumneavoastră axat pe ideea independenței economice a Moldovei a fost primită cu căldură. Delegații și membrii asociați ai comitetului nostru vă respectă și vă apreciază în calitatea dumneavoastră de adevărat patriot și lider național.

Domnule Președinte, având în vedere toate aceste considerente, vă cerem cu insistență să interveniți pe lângă autoritățile politice și judiciare ale Moldovei pentru ca acestea să renunțe la reprimarea prietenului nostru Iurie Roșca. Autoritatea dumneavoastră ar putea avea o influență decisivă în această problemă. Fără a comite vreo ingerință în justiție, aveți dreptul să cereți autorităților judiciare să nu admită abuzuri sau ilegalități și să se ghideze doar de principiile statului de drept, în spiritul respectului față de legalitate și al integrității profesionale.

Vă rog să primiți, Excelența voastră, salutările noastre cele mai alese.

 În numele Comitetului Jean Parvulesco
 Constantin Parvulesco, scriitor și jurnalist, Președinte
Laurent James,  cercetător în fizica nucleară, scriitor, Secretar
München, Marseille,
 13 iunie 2018

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,