Souraya Assi

Chisinau Forum III: Souraya Assi, Jurnalistă și scriitoare din Liban

12:06, 25 septembrie 2019 | Actual | 703 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Doamnelor și domnilor,

Dragi prieteni,

Femei și bărbați liberi,

Liberi… și trebuie să punem accentul pe această expresie, pentru că libertatea în lumea de astăzi este amenințată…expusă unui pericol foarte serios.

Cu mare bucurie mă aflu alături de voi pentru a vă aduce la cunoștință câteva din preocupările noastre majore, despre a căror gravitate aveți cunoștință, pentru că este vorba despre viitorul lumii… va fi o lume unde va triumfa injustiția și teroarea… sau o lume în sfârșit liberă, emancipată, având respect pentru drepturile fundamentale ale persoanei umane.

Animată de aceste preocupări, am onoarea de reprezenta în fața acestui forum eminent Comitetul internațional de solidaritate cu marele reprezentant al rezistenței Sodki Makt, decanul prizonierilor sirieni în tenebrele închisorilor ocupației israeliene.

Cu privirea mea de scriitoare și de jurnalistă, angajată în lupta pentru libertate, justiție și pace, sunt mandatată de camarazii mei de luptă să vă prezint un scurt expozeu al cazului acestui mare reprezentant al rezistenței, despre care există tendința de a-l supranumi Mandela siriano-palestinian, care suferă cel de-al 32-lea an de detenție în cele mai rele condiții, fără nicio atenție din partea asociațiilor care pretind a avea monopolul Apărării așa-numitelor ”drepturi ale omului” așa cum le definesc pretinsele ”state democratice”, care se auto-proclamă apărătoare ale acestor drepturi.

Născut în aprilie 1967, cu două luni înaintea ocupației israeliene a platoului Golan – teritoriu sirian încă din negura vremurilor – Sodki a intrat în rezistență la vârsta de 18 ani.
El a fost condamnat la 27 de ani de închisoare.

Eliberat în 2012, el și-a reînnoit refuzul ocupației și refuzul de a recunoaște anexarea Golanului, ca și refuzul de a purta actele de identitate impuse de către ocupant. El a reluat calea rezistenței civile.

După o lungă și minuțioasă observare a activității armatei de ocupație și a serviciilor sale, el a dezvăluit public, a documentat și a probat locurile de întâlnire dintre militarii israelieni și teroriștii din ”Daesh” și ”Al-Nosra” care operează în Siria, provocând astfel un scandal care a bulversat complet toate pretențiile ”luptei împotriva terorismului”.

Supărați la modul cel mai violent, ocupanții israelieni îl arestează din nou și îl condamnă la 11 ani de închisoare suplimentară… condamnare protejată de către aceleași state care pretind a fi parte a luptei internaționale.

Morala:

⁃ a spune adevărul este o CRIMĂ pasibilă de pedeapsă, mergând până la sechestrarea pe mulți ani, cu tortură fizică și psihologică la fel ca în primele ore ale monstruoasei interogări violente

⁃ a rezista ocupației este o CRIMĂ ;

⁃ a combate ocupantul este o CRIMĂ ;

⁃ a rosti sloganul justiției este o CRIMĂ… pe scurt a spune adevărul este o CRIMĂ.

Iată marile valori inerente coaliției ”sacrosancte” împotriva ”Daesh”. Adevărul nu este el oare principala victimă a războiului?

Poate că inabilitatea unui anume ministru de externe dintr-o mare țară europeană care a dezvăluit totul, spunând brutal ”ei fac o treabă bună…” !! Și acest lucru, după cum știți, avea loc după un masacru teribil săvârșit de ”Al-Nosra” în satul creștin ”Houli”, în marginea localității Homs din Siria.

Dragii mei prieteni,

Solicităm ca declarația finală a întâlnirii noastre să includă în mod expres un apel la solidaritate cu marele reprezentant al rezistenței și combatant pentru adevăr Sodki Maket, ca și un apel pentru o mobilizarea internațională extinsă în favoarea eliberării sale imediate.

Dragii mei prieteni,

Țin să propun, de asemenea, deschiderea unei largi discuții internaționale în vederea aplicării principiului care definește războiul de agresiune ca fiind … ”crima internațională supremă”, așa cum a fost propus prin verdictul final al faimosului tribunal de la Nuremberg după cel de-al Doilea Război Mondial.

Războiul de agresiune, lansat de faimoasa coaliție împotriva Siriei, se dovedește în mod clar a fi o crimă internațională supremă.

Mulțumesc pentru atenție.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,