Chestiunea transnistreană 2005: Cursa întinsă de Iușcenko și replica Chișinăului

10:03, 12 noiembrie 2018 | Actual, Politica | 4969 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

După eșecul Memorandumului Kozak în noiembrie 2003, relațiile Președintelui de atunci Vladimir Voronin cu Moscova s-au deteriorat iremediabil. Rușii s-au considerat trași pe sfoară de liderul comunist, iar Voronin se distanțase de Kremlin și se reorientase pe vectorul proeurpean.

Tocmai în aceste condiții cei trei lideri regional aflați în top către 2005, Traian Băsescu, Victor Iușcenko și Mihail Saakașvili, fiind încurajați de americani, l-au susținut deschis pe Vladimir Voronin în alegerile parlamentare din primăvara lui 2005. Iar imediat după alegeri șefului statului primește de la colegul său ucrainean un ”dar” care era pe punctul să destrame definitiv Republica Moldova.

Care a fost replica Moldovei la aceste noi combinații geopolitice din jurul chestiunii transnistrene și cum a reușit Chișinăul să evite de câteva ori succesiv capcanele întinse din exterior? Toate acestea le relatează unul dintre cei mai activi participanți la acele evenimente, Iurie Roșca, într-un dialog cu Ghenadie Vaculovschi.