Bruxelles-ul: Amânarea Brexitului va avea „un cost economic şi politic”

11:02, 20 martie 2019 | Actual | 1175 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

O amânare a Brexitului va avea „un cost economic şi politic” a avertizat Bruxelles-ul, în timp ce premierul britanic, Theresa May, se pregăteşte să trimită o scrisoare Uniunii Europene (UE) prin care cere amânarea datei divorţului.

Recunoscând că impsul în Parlamentul britanic în vederea ratificării acordului său privind ieşirea din UE a devenit o „criză”, un purtător de cuvânt al Theresei May a anunţat că şefa Guvernului conservator „îi va scrie lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European (…) pe tema unei prelungiri a Articolului 50” al Tratatului de la Lisabona, în virtutea căruia s-a stabilit 29 martie ca dată a Brexitului.

O schimbare a datei este necesar să fie aprobată de către cele două Camere ale Parlamentului britanic, a adăugat el, fără să precizeze durata amânării cerute UE.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier consideră că „o amânare este o prelungire a incertitudinii, ea are un cost politic şi economic”. „Motivul, obiectivul acestei prelungiri (…) va condiţiona durata” unei amânări, a declarat el ieri, în faţa presei, după o reuniune, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai Celor 27.

Cu nouă zile înaintea datei ieşirii din UE şi la trei ani după referendumul din iunie 2016 prin care s-a decis Brexitul, ţara şi Parlamentul rămân la fel de împărţite cu privire la formele pe care ar trebui să le ia divorţul – o ruptură clară şi o ieşire fără acord în ceea ce-i priveşte pe „Brexiter”-i sau un acord al retragerii şi relaţii strânse, mai informează presa.

Sursa: http://www.bursa.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,