Avertizare pentru Benjamin Netanyahu din Partea liderului mişcării islamiste palestiniene Hamas

09:08, 5 martie 2019 | Actual, Externe | 836 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ismail Haniyeh, liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, l-a avertizat luni pe premierul Benjamin Netanyahu în legătură cu întreprinderea unor aventuri militare în Fâşia Gaza înaintea alegerilor israeliene de luna viitoare.

În funcţie de aproape 13 ani, Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, intenţionează să obţină un al cincilea mandat la alegerile legislative din 9 aprilie, în care se confruntă cu o alianţă de centru, care îl devansează în sondaje.

Întrebat de reporteri despre o posibilă operaţiune militară israeliană în timpul perioadei electorale, liderul Hamas a avertizat că ‘în cazul în care ocupantul (Israel) sau Netanyahu se gândesc la o aventură de acest fel, ei vor plăti preţul acesteia. „Nu ne este frică de aventura lui Netanyahu împotriva Gazei”, a adăugat el.

El a mai declarat că mişcării Hamas nu îi pasă deloc cine va câştiga alegerile în Israel.

O alianţă de centru, condusă de fostul şef al armatei, Benny Gantz, a depăşit în sondaje partidul Likud (de dreapta) al premierului Netanyahu, ameninţat cu inculparea pentru acte de corupţie.

Gantz a afirmat că ar fi posibilă o retragere israeliană din zonele ocupate în Cisiordania, declaraţie pe care preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene Mahmud Abbas a apreciat-o ca fiind încurajatoare.

Dar pentru liderul Hamas aceasta nu schimbă cu nimic situaţia. „Nu ne pasă cine va guverna în acest regim de ocupaţie”, a spus Haniya.

Totodată, el a acuzat Israelul de încălcarea unui acord informal, convenit în noiembrie, conform căruia Israelul autoriza tranzitul pe teritoriul său a unui ajutor financiar provenind din Qatar şi destinat Fâşiei Gaza, în schimbul menţinerii unui calm relativ la frontiera cu enclava palestiniană aflată sub blocadă.

Autorităţile israeliene şi mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, s-au confruntat în trei războaie din 2008 până în prezent.

Sursa: https://www.stiripesurse.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,