”Arsenalul neletal” al jandarmilor – polemică în presa europeană

09:34, 22 ianuarie 2019 | Actual, Externe | 846 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Pentru a face față protestelor ”vestelor galbene”, forțele de ordine din Franța folosesc LBD40, o armă neletală fabricată în Elveția. Cum numărul răniților grav în urma intervențiilor forțelor de ordine crește, presa elvețiană a început să își pună întrebări legate de noul arsenal al jandarmilor francezi.

În cele două luni care au trecut de la debutul protestelor ”vestelor galbene” s-au înregistrat peste o sută de cazuri de răniri grave în urma folosirii armamentului neletal. ”Potrivit statisticilor, 50 de persoane și-au pierdut un ochi după ce au fost lovite de un proiectil”, scrie ziarul elvețian Le Matin. ”Alți oameni și-au pierdut o mână și mulți au avut hemoragii interne și hematoame foarte dureroase și spectaculoase”, scrie Le Matin. ”Protestatarii ”vestelor galbene” sunt lăsați fără ochi de o armă elvețiană”, mai titrează publicația.

Până acum, forțele de ordine din Franța foloseau așa-numita ”Flash-Ball”. Însă Le Matin arată că, ”după 2016, au fost echipate cu o armă mai sofisticată fabricată în Elveția de Brugger&Thomet. Este vorba de LBD40. Prescurtarea vine de la ”lansator de gloanțe defensive de calibrul 40×46 mm”, o gamă de gloanțe de cauciuc și de proiectile fumigene și lacrimogene. La origine, este vorba de lasatoare de grenade automate destinate aplicațiilor militare, transformate în arme neletale împotriva protestatarilor”, scrie Le Matin.

Flash-Ball avea o bătaie de zece metri, pe când LBD40 poate ajunge la 50 de metri. ”Față de predecesoarea sa, LBD40 se poartă pe umăr și are sistem de ochire electronic. Pentru manifestanți asta înseamnă o diferență uriașă”. Jacques Tourbon, avocatul poporului din Franța, a cerut guvernului să suspende utilizarea acestor arme mult prea periculoase.

”Este adevărat, face rău. Dar asta este mult mai puțin grav decât ce pot face armele letale”, spune Karl Brugger, președintele companiei producătoare din Elvatia, intervievat de Le Temps. ”Apoi, vestele galbene nu aruncă oare cu cocktailuri Molotov?”, spune Brugger. Brugger, considerat de Le Temps un personaj ”sulfuros”, a fost condamnat anul trecut pentru că a vândut lansatoare de grenade în Noua Zeelandă, știind că de aici vor fi revândute în Kazahstan.

În ciuda rănilor grave pe care le provoacă și în ciuda polemicilor, ”Franța dorește să cumpere și mai multe lansatoare”, scrie Le Temps. În decembrie, Ministerul de Interne de la Paris a inițiat o licitație pentru 1.280 de LBD40. Producătorul vinde unitatea cu 1.300 de euro, scrie Le Temps. ”Acordul s-ar ridica la 1,6 milioane de euro. Costul politic al utilizării materialului elvețian ar putea deveni însă foarte repede unul insuportabil”, încheie Le Temps.

Sursa: https://www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,