Armata rusă a primit „undă verde“ să intre în Kazahstan

16:07, 6 ianuarie 2022 | Actual, Externe, Politica | 181 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președintele kazah a cerut ajutor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, pe fondul tulburărilor violente care au pus stăpânire pe țara asiatică, susținând că „teroriștii” au pus stăpânire pe obiectivele strategice din întreaga țară.

Din CSTO fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâstan, și Tajikistan.

„Cred că este oportun să luăm legătura cu partenerii noștri CSTO”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev, citat de mass-media miercuri seara.

Președintele i-a atacat pe protestatarii violenți, care au ocupat clădirile guvernamentale și alte facilități din mai multe orașe din țară, inclusiv cea mai mare metropolă, Almaty, numindu-i „bande teroriste”. Acești protestatari foarte organizați au fost instruiți în străinătate, a susținut Tokayev.

„Aceste bande teroriste sunt internaționale, au urmat un antrenament serios în străinătate, iar atacul lor asupra Kazahstanului poate și trebuie privit ca un act de agresiune”, a afirmat președintele.

Tokayev a spus că a cerut deja ajutorul națiunilor CSTO în combaterea „amenințării teroriste”, una despre care spune că are ca scop „subminarea integrității teritoriale” a Kazahstanului.

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgență pe întreg teritoriul după ce manifestațiile declanșate din cauza unei creșteri bruște a prețului la gaze și combustibil au degenerat în violențe, mulțimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, scrie ZiarulProfit.

Nikol Pashinyan a răspuns afirmativ apelului lui Tokayev

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, membru în CSTO a dat undă verde forțelor armate să intre în Kazahstan:

„În legătură cu adresarea președintelui Republicii Kazahstan Kassym-Jomart Tokayev și având în vedere amenințarea la adresa securității și suveranității naționale a Republicii Kazahstan, care a apărut ca urmare a intervenției externe, Consiliul de Securitate Colectivă al CSTO în conformitate cu articolul 4 din Tratatul de Securitate colectivă, a decis să trimită forțele colective de menținere a păcii în Republica Kazahstan pentru o perioadă limitată de timp în scopul stabilității și reglementării.“, a scris Pashinyan pe Facebook.

Stare de urgență în Kazahstan

Kazahstanul a decretat miercuri seară stare de urgență pe întreg teritoriul după ce manifestațiile declanșate din cauza unei creșterii bruște a prețului la gaze și combustibil au degenerat în violențe, mulțimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, relatează AFP, citând media ruse.

Agențiile de presă Interfax, TASS și RIA Novosti au anunțat instituirea stării de urgență în întreaga țara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Anterior, starea de urgență fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestații, Almatî, capitala economică a țării, provincia Mangystau și capitala Nur-Sultan.

Internetul și telefonia mobilă erau blocate miercuri în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Media locale au relatat că manifestanții s-au îndreptat după-amiază spre reședința prezidențială din capitală și că două clădiri oficiale erau în flăcări.

Potrivit unor informații care nu pot fi verificate, revoltele ar fi cuprins întreaga țara, iar protestatarii ar fi preluat controlul asupra aeroportului din Almatî.

În orice caz, compania rusă Aeroflot și-a anulat zborul de la Moscova spre Almatî.

Într-un efort de a stopa criza, președintele Kassîm-Jomart Tokaev a demis guvernul și a decretat stare de urgență în mai multe regiuni ale Almatî şi în capitala Nur-Sultan, redenumită recent în onoarea fostului președinte Nursultan Nazarbaiev.

Autoritățile kazahe au decretat de asemenea restricții de circulație între 23:00 și 07:00, precizează Agerpres.

Statuile fostului lider Nursultan Nazarbaiev au fost dărâmate în mai multe orașe din Kazahstan.

Miercuri, Guvernul a fost demis, dar protestele nu au încetat

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat miercuri dimineață demisia guvernului, ca răspuns la manifestațiile împotriva creșterii prețului la gaz care au avut loc în această țară bogată în petrol din Asia Centrală, informează AFP.

Un decret publicat pe site-ul prezidențial anunță că Tokaev a acceptat demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Peste 200 de persoane au fost arestate și zeci de polițiști au fost răniți după manifestațiile împotriva creșterii prețului la gaz care au avut loc în mai multe orașe din Kazahstan, a anunțat miercuri poliția kazahă.

În urma acestor manifestații, printre care și cea dispersată cu grenade asurzitoare şi cu gaze lacrimogene în noaptea de marți spre miercuri de poliția din Almatî, a fost decretată de asemenea stare de urgență până pe 19 ianuarie în mai multe regiuni, inclusiv a capitalei economice Almatî, unde a intrat în vigoare și o interdicție de circulație între orele locale 23:00 și 07:00.

“Mai mult de 200 de persoane au fost arestate pentru încălcarea ordinii publice”, informează miercuri un comunicat al Ministerului de Interne kazah. Potrivit ministerului, 95 de polițiști au fost răniți în timpul acestor manifestații, care sunt rare în această țară bogată în hidrocarburi.

Protestele au început duminică, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promițând o reducere a prețului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului și a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzați că “au majorat prețul la gaz fără motiv”, ceea ce “a dus la proteste în masă în întreaga țară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenței sale, în 1991. În 2011, cel puțin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost uciși atunci când poliția a reprimat o manifestație împotriva condițiilor de muncă proaste și salariilor mici.

Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru mașini și orice majorare a prețului duce la o creștere în lanț a prețurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus, mai precizează Agerpres.

Sursa: https://r3media.ro