Irnerio Seminatore

Apel la o politică de clarviziune în cazul lui Iurie Roșca

23:04, 19 iunie 2018 | Actual, Declarații | 1173 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Domnule președinte al Republicii Moldova, domnule Procuror General,

Fiind alertați de informațiile despre dificultățile și pericolul pentru fostul viceprim-ministru Iurie Roșca, dorim să atragem atenția domniilor voastre asupra necesității de a veghea în spiritul respectului față de lege asupra principiilor și practicilor de drept constituțional și politic în ceea ce privește instrumentarea unui dosar împotriva acestei personalități.

În viziunea observatorilor occidentali, Iurie Roșca se prezintă ca un protagonist politic al căutării dificile de poziționare originală a culturii și a câmpului politic moldovenesc între opțiunile deschise ale europenilor din Vest și din Est.

Fiind un promotor al celei de-a treia căi, cea a unui echilibru rezonabil între excesele globalizării și a liberului schimb ale Occidentului, și salvgardarea unei soluții de înrădăcinare și de continuitate istorică a Estului, el reprezintă pentru noi unul dintre garanții independenței și suveranității statului, precum și expresia viguroasă a opțiunii pentru libertatea individuală, identitatea națională și coeziunea socială a țării.

A coborî politica la o luptă între facțiuni și de trafic de influență înseamnă a reduce diversele fațete ale chestiunii naționale la aspectele lor judiciare, mai grav, la reglări de conturi.

Astfel, fiind convinși de caracterul superior al luptei de idei, noi pledăm în apărarea lui Iurie Roșca, exponentul uneia dinte căile modernității și a unei opțiuni pentru progresul civic.

Înlăturarea tuturor constrângerilor față de acest protagonist al concertului politic moldovenesc reprezintă una dintre condițiile apartenenței Moldovei și a sistemului ei de putere la viața civilă internațională și europeană în sensul ei cel mai deplin.

În lumina unei lecturi clarvăzătoare din partea dumneavoastră a acestei conjuncturi, vă mărturisim recunoștința noastră pentru înalta apreciere a misiunii lui Iurie Roșca, acest cercetător curajos și explorator al unei căi de guvernare politică între Vest și Est,  și a sentimentului său de apartenență la poporul Moldovei.

Vă rog să primiți, domnule Președintel al Republicii Moldova,
domnule Procuror General, expresia celei mai înalte considerații și respect,

Irnerio Seminatore,
Profesor universitar,

Președintele Institutului European de Relații Internaționale

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,