Anunțul momentului despre obligativitatea vaccinării. Toți românii trebuie să știe asta

21:29, 15 februarie 2021 | Actual, Externe, Social | 124 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un paragraf din proiectul de buget al Ministerului Sănătății în care se vorbește despre vaccinare a speriat românii.

Din paragraf reiese că se fac demersuri pentru adoptarea legii care va obliga ministerul să stabilească un calendar de vaccinare și să cumpere seruri. Însă mulți au înțeles că vaccinarea ar putea fi obligatorie în România.

Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie aduce clarificări importante privind această sintagmă care se regăsește în proiectul de buget al Ministerului Sănătății pentru acest an.

Există trei tipuri de vaccinuri în România

Social-democratul Florin Buicu spune că în România sunt trei tipuri de vaccin pentru care ar exista, după caz, obligativitate, opțiune și recomandare.

„În acest moment, la Parlament, există un proiect de lege care împarte vaccinurile în trei categorii. Vaccinuri obligatorii, vaccinuri opționale și vaccinuri recomandate. Am scos din prevederile care au venit de la Senat prevederea care făcea referire la consimțământul prezumat. Cu alte cuvinte, toată populația României își dădea, prin naștere, consimțământul pentru vaccinare.

Având în vedere drepturile pacienților care spun foarte clar că orice act medical se face pe baza unui consimțărmânt informat, acest lucru l-am introdus în proiectul despre care facem referire.

Din cuvintele pe care domnul ministrul Voiculescu sau domnul prim ministru Cîțu, nu știu cine a făcut această fundamentare, vorbește despre o obligativitate a vaccinării, fără să facă o delimitare între tipurile de vaccinări, ne arată superficialitate, necunoștință”, a declarat Florin Buicu.

Autoritățile române au transmis încă de dinainte de a începe campania de vaccinare că imunizarea împotriva coronavirusului va fi opțională. Recent, premierul Florin Cîțu dar și șeful DSU Raed Arafat au dat asigurări că vaccinarea anti Covid-19 nu va fi obligatorie, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Executivul ar urma să introducă obligativitatea.

Sursa: https://www.national.ro