“7 MILIARDE DE SUSPECȚI. SOCIETATEA SUPRAVEGHERII” – documentar ARTE despre emergența TOTALITARISMULUI DIGITAL (Video)

09:09, 17 iunie 2020 | Actual | 577 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Arte ramane unul din foarte putinele bastioane mainstream echidistante.

Vedem, printre altele, China cum arata azi, aflam cum arata sistemul prea devreme laudat ca s-a opus cu succes virusului insitutind meritoria carantina. “Intai ne trebuie pace si stabilitate, abia apoi ne gandim la drepturile omului. Daca ati fi avut in Franta acest sistem, n-ati fi avut probleme cu vestele galbene”, spune creatorul sistemului creditului social.

Nu stiu cat de bine se propaga virusul prin aer, dar valorile Chinei comuniste se pare ca se transmit mai bine decat virusul. Dupa vizionare merita alaturata imaginea formata cu ce se intampla azi si cu consecintele asupra supravegherii a unui control ce se fundamenteaza pe frica oamenilor de pandemie. E un sistem care, precum un sarpe constrictor isi ucide prada, avanseaza cu fiecare expiratie a societatii, ce, din cauza stransurii, nu va fi urmata de o inspiratie.

De ce sa nu folosim tehnologia pentru o “relaxare controlata”?

De ce nu un sistem de limitare a libertatii de miscare prin credit social asa cum e in China?

Esti cetatean model, nu iesi din casa si te vaccinezi, poti merge in vacante si poti lua credite.
Iti vizitezi rudele, mergi la biserica, critici puterea, iti plac plimbarile si nu iubesti auto-izolarea – nu iesi din urbe. Ce ordine si frumos!

Supravegherea devine filtru inclusiv economic, social, medical, o segregare cum nu a mai vazut lumea pana acum. Folosirea tehnologiei avansate in scopuri rele nu a fost niciodata pentru om o problema de “daca”, ci de “cand”. Tehnologia ca virus. Singurii anticorpi vor fi cei produsi de oamenii ce inca vor sa fie liberi.

Tehnologia, medicina si surveillance economy sunt strans legate. E o piata de miliarde a medicinei digitale, pe langa piata de vaccinuri a lui dr Gates, neratata nici de google, care poate oricand include bio-supraveghere. La acestea se adauga himera elitei faustiene delirante care cauta tineretea fara batranete si viata fara de moarte (si de suflet) care nu va face decat sa transfere competitia economica si pe plan medical, cu o patura din ce in ce mai mare de marginali controlati in detaliu si redusi la capacitatea lor de cumparare, inclusiv din ce in ce mai dependenti sau convinsi ca sunt dependenti de produse medicale ce trebuie in primul rand sa aduca bani producatorilor.

Cata libertate va fi cu bratari medicale, chipuri, cctv si microfoane activabile peste tot in jur? Inovatiile stiintifice vor fi din ce in ce mai mult spre sanatatea bogatilor si spre controlul restului populatiei, un utilitarism anti-umanist radical.

Minunata lume noua dotata cu sistem de supraveghere 1984.2.

Fragmente traduse și transcrise din Documentarul ARTE „7 miliarde suspecți. Societatea supravegherii” (2019):

Gata! Au trecut 50 de ani, dar s-a reusit! S-a reusit ca inteligenta artificiala sa dea autoritatii politice o putere neegalata vreodata – sa vada tot, sa auda tot, pretutindeni, oricand.

Neema Giuliani:

«FBI are capacitatea de a identifica 50% din populatie pornind de la o singura fotografie.»

In numele luptei impotriva terorismului, Europa, SUA si China s-au lansat intr-o ingrijoratoare cursa a tehnologiei de supraveghere. Supravegheati, localizati, urmariti – nimic nu scapa ochiului care niciodata nu doarme. 500 de milioane de camere imprastiate pe intreg globul monitorizeaza de acum emotiile, comportamentele suspecte si chiar pot anticipa crime inainte de a se produce.

Eylon Etshtein, CEO Anyvision:

«Ce preferati, sa fiti in siguranta sau sa evitati sa fiti scanati de o inteligenta artificiala ? Eu prefer sa fiu in siguranta.»

Laurent Mucchielli, director de cercetare la CNRS :

«Pacat ca nu ne dam seama de caracterul paranoic al acestei idei, care spune ca trebuie ca toata lumea sa fie supravegheata in permanenta.»

O obsesie securitara ce in unele tari e pe cale sa dea nastere unui regim de tip nou: totalitarismul digital.

Pana unde ne va duce aceasta nevoie de protectie?

Ce nivel de supraveghere pot accepta libertatile noastre individuale?

Aceasta revolutie digitala va face ea ca planeta noastra sa fie transformata intr-o lume locuita de 7 miliarde de suspecti?

Loveste fara preaviz, se ascunde pentru a lua prin surprindere, … va fi ea..sau el. Terorismul este deseori un adversar tacut, o amenintare cvasi-indetectabila, care pe 14 iulie 2016 a aruncat un oras intreg in ghearele fricii. Nisa.

Cele 2000 de camere amplasate in oras nu au permis evitarea dramei. Pentru a preveni orice nou act terorist, primaria a decis sa mizeze pe o noua tehnologie, un dispozitiv de filtrare a intrarilor si iesirilor experimentat pentru prima data in Franta in spatiile publice: recunoasterea faciala.

Legea franceza nu permite deocamdata recunoasterea faciala in spatiile publice. Dar cu acest experiment Nisa vrea sa realizeze o bresa. Acest dispozitiv de recunoastere faciala a fost cautat de Nisa intr-o tara care se confrunta de multa vreme cu terorismul, o tara care a facut din securitatea sa o obsesie si conditia supravietuirii sale: Israelul.

Programul informatic testat in Nisa a fost realizat la Tel-Aviv. Creat in 2015, start-up-ul israelian Anyvision a fost una dintre primele ce s-a specializat in recunoasterea faciala. Acum este unul dintre liderii mondiali din domeniu.

Firma are 250 de angajati, iar intrarea se face prin recunoastere facial. Afacerea a crescut de 10 ori si astazi valoareaza mai multe zeci de milioane de dolari. Potrivit CEO-ului sau, algoritmul dezvoltat de Anyvision poate recunoaste pe oricine in orice conditii cu o acuratete de peste 99%.

Eylon Etshtein, CEO Anyvision:

«Iata cum functioneaza inteligenta artificiala: mai intai este detectata fata, dupa care este extras un model matematic ca o amprenta digitala, o un model matematic complet ce modelizeaza fata si care la final o va reprezenta prin 500 de milioane de cifre. Poate memora 500 de imagini pe secunda si sa le identifice in viata reala, cea ce creierul uman e incapabil sa faca. Azi suntem cea mai importanta firma occidentala de profil dupa numarul de angajati, suntem lideri de sector. Azi avem comenzi din 43 de tari, inclusiv din Franta. Toti stiu ca asiguram securitatea Nisei, de exemplu. Stim prin ce ati trecut. Tot ceea ce facem este sa va protejam. Ideea ar fi ca aceasta tehnologie sa fie folosita pretutindeni pentru a ne ajuta sa securizam planeta».

Banci, scoli, politie – toti folosesc sistemul de recunoastere faciala, inclusiv pentru securitatea Ierusalimului. Statul israelian este in prezent unul dintre principalii exportatori de sisteme de securitate din lume.

Isaan Ben-Israel, director al Centrului de cyber-securitate, Universitatea din Tel-Aviv:

«Investim de peste 20 de ani in inteligenta artificiala vizuala in principal din motive militare. Israel s-a nascut din razboi acum 80 de ani si razboiul inca nu s-a incheiat. Situatia s-a imbunatatit, dar apararea este importanta. Suntem 6 milioane de evrei inconjurati de 360 de milioane de arabi».

Hagar Shezaf, jurnalist Haaretz:

«Israelul are cele mai multe firme de supraveghere in comparatie cu alte tari si, ca sa fie foarte clar, in 100% din cazuri nu stiu o singura persoana din aceste firme care sa nu fi venit din serviciile secrete ale armatei. Aceasta este marea forta a Israelului.»

Anyvision nu este o exceptie. Fondatorul ei este Amir Kain, fost responsabil in serviciul contra-spionajului israelian, iar unul dintre consilierii firmei este Tamir Pardo, fost director al Mossad-ului. Sistemul de recunoastere faciala al Anyvision e folosit pentru supravegherea palestinienilor in Cisiordania. Afacerea prospera o data cu cresterea riscului de atentate.

Hagar Shezaf, jurnalist Haaretz:

«Nu spun ca amenintarea nu este reala, dar pentru a vinde solutia la o problema, atunci problema trebuie prezentata cat mai bine».

Eylon Etshtein, CEO Anyvision:

«Ce preferati, sa fiti in siguranta sau sa evitati sa fiti scanati de o inteligenta artificiala? Eu prefer sa fiu in siguranta. Cand îmi duc copiii la scoala, vreau ca ei sa fie in siguranta, indiferent ce inseamna aceasta.

Aceasta imi spun si omenii si de aceea produsele noastre sunt atat de cautate.»

In 15 ani actele teroriste au crescut de la 2000 la 14000 pe an in lume, iar numarul mortilor a fost inmultit cu 9. Teama de atentate se propaga la fel ca un virus. Piata mondiala a supravegherii inteligente e estimata la 40 de miliarde de dolari – piata fricii.

Laurent Mucchielli, director de cercetare la CNRS:

«E un sistem paranoic in care dusmanul se ascunde printre noi, e unul dintre semenii nostri. Pacat ca nu ne dam seama de caracterul paranoic al acestei idei, care spune ca trebuie ca toata lumea sa fie supravegheata in permanenta, inclusiv propria familie si propria comunitate, pentru ca se presupune ca oricine poate veni sa-ti bage cutitul in spate. S-a ajuns la asa o conceptie paranoica asupra societatii, incat ajungem sa traim in frica perpetua, sa avem o reprezentare a lumii cazuta complet prada fricii».

Reporter către primarul Nisei: Nu credeti ca sunteti putin paranoic?

Christian Estrosi, primarul Nisei:

“Cand ai 86 de morti, e vorba de o realitate, de o amenintare. Franta este in razboi, in exterior si in interior avem dusmani ai «celei de-a cincea coloane» ce-si intind retelele si nu ne putem interzice folosirea unor mijloace ce pot cruta vieti».

Fascinat de modelul israelian, primarul Nisei a aprobat la doi ani de la atentat un vast program experimental : camere video care sa citeasca expresiile faciale in transportul in comun, sisteme de alerta, folosirea vigilentei cetatenilor. In total, pe o perioada de 3 ani 13 firme isi vor testa dispozitivele de supraveghere, incercand sa faca din Nisa un oras mai sigur, un «safe-city». Un proiect administrat de gigantul francez din industria armamentului Thales.

Laurent Mucchielli, director de cercetare la CNRS :

«98% din atentatele dejucate au fost oprite datorita actiunilor umane de strangere de informatii. Chiar in ancheta desfasurata la Nisa, deci post-factum, prioritara este ancheta clasica, nu camerele care doar au inregistrat momentul dramei si nu au folosit la nimic in impiedicarea ei. Discursul politic, insa, merge as : n-a mers, nu-i nimic, trec la urmatoarea masura, la urmatorul gadget de securitate. E o perpetua cadere inainte, pastrarea atitudinii politice ce pare castigatoare din punct de vedere electoral si, in paralel, alimentarea comertului».

Thales si primaria prezinta riscurile intr-un mod neclar si amestecat. In proiectul incheiat intre cele doua entitati, un grafic arata amenintarile asupra orasului, mentionand avioane deturnate, riscul nuclear, catastrofe naturale. Printre posibilele piedici in realizarea proiectului e mentionata schimbarea de paradigma ce ar plasa securitatea pe un plan secund. Cu alte cuvinte, pentru ca «Safe City» sa se realizeze, frica trebuie mentinuta. (…)

Multiplicarea instrumentelor de supraveghere genereaza nelinisti. Mai multe asociatii au decis sa faca front comun si sa denunte atentarea la libertatile individuale.

Martin Drago, jurist – La Quadrature du net:

«O data cu ultimele progrese ale inteligentei artificiale si capacitatea acesteia de a analiza big data, vedem dezvoltarea de instrumente de supraveghere pretutindeni in Franta. Valencienne a facut un contract experimental cu Huawei, in St Etienne s-au instalat captori audio pe strazi care genereaza automat alerte.»

Impotriva acestor experimente, cateva organizatii (La Quadrature du net, Liga drepturilor omului) intenteaza procese invocand nerespectarea RGDP adoptat in 2016.

Martin Drago, jurist – La Quadrature du net:

«Avem impresia ca, profitand de absenta cadrului juridic, se multiplica dispozitivele si tehnologiile de supraveghere, iar politicienii si ceilalti implicati profita. Trebuie luptat impotriva acestei opacitati, pentru ca este extrem de periculoasa pentru libertatea noastra».

In centrul preocuparilor acestor asociatii: fisierele Tess, baza de date creata in 2016 si gestionata de Ministerul francez de interne. Aceasta baza de date grupeaza ansamblul cartilor de identitate si pasapoartelor franceze. Culoarea ochilor, amprenta digitala, codarea numerica a fetei – aceste fisiere pot deveni prima etapa a supravegherii in masa.

Martin Drago, jurist:

“Este mijlocul ideal de realizare a recunoasterii faciale. Toata populatia va putea fi apoi urmarita perpetuu prin camera de supraveghere daca acel sistem e legat de baza de date a ministerului de interne.»

Laurent Mucchielli, director de cercetare la CNRS:

«Desigur, la inceput se pot oferi toate garantiile de respectare a intimitatii, a protectiei datelor personale, cu proceduri stricte. Problema e ca poate oricand aparea un atentat care sa creeze o emotie generala, politicienii vor vrea sa foloseasca toate mijloacele la dispozitie si, invocand ca nu pot ramane «naivi» in fata amenintarii teroriste, vor ajunge sa le foloseasca. Intotdeauna pot aparea evenimente exceptionale care sa intoarca logica initiala.»

In SUA, evenimentul care a intors logica obisnuita este 9/11, cand patru avioane au distrus simbolurile unei Americi atotputernice. 45 de zile mai tarziu George Bush Jr va riposta cu o masura ce va transforma societatea americana in profunzime: Patriot Act. Acesta largeste considerabil puterile autoritatilor americane, FBI are dreptul de a verifica informatii confidentiale, de la fise medicale la conturi in banca, NSA poate asculta fara mandat comunicarile oricarui cetatean american, suspectii pot fi detinuti pe lungi perioade de timp fara proces. Patriot Act ar fi trebuit sa se aplice patru ani, dar la 18 de atunci majoritatea masurilor exceptionale permise sunt inca in vigoare.

Cu Donald Trump poate ajunge in SUA epoca recunoasterii faciale. De la inceputul mandatului cere folosirea tehnicii avasate pentru verificarea pasagerilor internationali, incepe recunoasterea faciala in aeroporturi, in scoli si in comisariatele de politie. Americanii ies in strada si forteaza crearea unei comisii a Congresului care sa discute problema recunoasterii faciale. Doi juristi vor prezenta problema in fata senatorilor: Neema Giuliani si Clare Garvie.

Neema Giuliani:

“Cum vom impiedica aparitia unui “surveillance state”, cum protejam libertatile din Primul Amendament si cum sa evitam ca oamenii sa nu mearga la manifestatii de frica sa nu fie scanati?».

Clare Garvie:

“Supravgherea da statului o putere pe care n-a mai avut-o niciodata pana acum”.
Clare Garvie: Peste jumatate din americani apar astazi intr-o baza de date ce foloseste recunoasterea faciala. De cele mai multe ori e folosita imaginea de pe permisul de conducere.

Neema Giuliani:

«FBI are capacitatea de a identifica 50% din populatie pornind de la o singura fotografie. Congresul nu a autorizat niciodata aceasta » (…)

Clarify a incheiat un contract cu Departamentul Apararii SUA pentru a dezvolta Project Maven. La acest proiect participau Google, Amazon si Microsoft, alaturi de cateva start-up-uri. E vorba de faza finala de dezvoltare a «killer-drones» – drone care sa decida autonom sa ucida, fara interventie umana, folosind inteligenta artificiala destinata recunoasterii faciale. In doi ani, Pentagonul a investit 70 de milioane de dolari in acest proiect. (…)

Exista o tara in care inteligenta artificiala permite conducatorului sa exercite un control total asupra a 1,4 miliarde de oameni: China.

Xi Jinping isi da seama repede de utilitatea sistemului de supraveghere prin camere cu recunoastere faciala in realizarea primei dictaturi digitale din lume. «Inorogii» sunt in centrul sistemului. Azi orice firma privata de peste 50 de oameni e obligata sa aiba o celula de partid cu un secretar general de partid pe celula. Astfel, «Inorogii» au devenit, chiar fara voia lor, colaboratori ai sistemului.
Cu ajutorul lor, Xi Jinping scufunda tara intr-un univers orwellian pe care nimeni nu l-a anticipat. La investitura sa, erau 100 de milioane de camere; azi sunt 600 de milioane, una la 2 persoane.

Artist:

«China a imprumutat mult de la sistemul comunist sovietic, a facut dosare pentru fiecare cetatean, unde totul este repertoriat.»

Controlul social este fara limite. In tren, spre exemplu, ca urmare a sistemului de notare a cetatenilor (“creditul social”), cetatenii cu cotatii slabe nu se pot deplasa dintr-un compartiment in altul, altfel scorul social va avea de suferit. Acest sistem, aplicat din 2013, penalizeaza sau rasplateste cetatenii in functie de comportamentul lor. Cotatiile sunt de la AAA la DA; la AA poti avea credit fara ipoteca, spre exemplu, pe cand la B pierzi dreptul de a fi ales ca primar, iar la C nu poti contracta imprumuturi si la D vei fi discreditat, nu vei putea fi functionar si nu vei putea lua avionul. Acest sistem aplicat practic pretutindeni a devenit modalitatea guvernului de a lupta impotriva dizidentei si de a promova morala comunista in cele mai indepartate colturi ale Chinei. Turnarea celorlalti aduce puncte delatorului in creditul social.

Lin Junyue, teoreticianul «creditului social»:

«Educatia cetateanului este necesara. Sistemul de credit social e cea mai buna modalitate de a gestiona eficace o societate. Se pot controla nu doar riscurile financiare, cele bancare, dar si stabilirea educatiei morale, sinceritatea, comportamentele virtuoase. Rezolvarea problemelor prin creditul social nu se face prin trimiterea in inchisoare cand ai incalcat legea, ci prin felul in care te vede restul societatii, care vede ca atitudinea voastra nu e cea corecta. »

Teama de marginalizare, de ostracizare. Cei bine cotati devin modele, ca in perioada maoista, afise cu ei se afla peste tot. E, insa, greu sa-i gasesti pe asa-numitii “cetateni rai”. Expulzati din orase, aratati cu degetul, in centrele comerciale fețele le sunt afisate pe panouri mari luminoase pentru a-i umili. Intr-o provincie, ei chiar au primit o sonerie specifica de telefon, cu zgomot de sirena si un anunt ce avertizeaza asupra notarii sociale scazute. In alte parti, recunoscuti fiind de camerele de pe strada, au imediat fețele afisate pe panourile electronice din jur avertizand asupra slabei lor clasari in creditul social. Peste 20 de milioane de chinezi sunt pe lista neagra, fiindu-le interzis sa calatoreasca din cauza scorului slab.

Lin Junyue, teoreticianul «creditului social»:

“Intai ne trebuie pace si stabilitate, abia apoi ne gandim la drepturile omului. Am pus la punct un system tehnologic bun si speram sa-l putem exporta in tarile capitaliste. Daca ati fi avut in Franta acest sistem, n-ati fi avut probleme cu vestele galbene. Ati fi detectat problema inainte ca oamenii sa actioneze».
Progresiv, Big Brother-ul chinezesc se exporta si nu este decat un inceput. China dezolta acum un plan de investitii de 1000 de miliarde de dolari pentru intarirea schimburilor comerciale si a se conecta cu restul lumii. Ca urmare a acestui proiect botezat «Noul drum electronic al matasii» , 60-80 de tari vor putea beneficia de sistemul de supraveghere chinezesc. Inclusiv Franta, care l-a primit de Xi Jinping in primavara lui 2019 cu mare pompa. (…)

Hranindu-se din frica si din cursa fara bariere a inteligentei artificiale, virusul supravegherii pare sa nu aiba limite. Il mai putem inca stapani? Cum sa evitam ca dorinta noastra de securitate sa ne conduca catre un viitor golit de orice umanitate?

San Francisco, leagan al revolutiei digitale, a facut o alegere radicala. Printr-un vot cvasi-unanim, municipalitatea a decis ca San Francisco sa fie primul oras din lume care sa interzica recunoasterea faciala in spatiile publice.

Aaron Peshin, presedintele Consiliului de supraveghere, San Francisco:

“Vazand ce se intampla in China, am facut paralela cu regimul nazist al sfarsitului anilor 1930, care se baza tot pe firme informatice, dar cu tehnologii mult mai putin sofisticate. Asa ca am vrut sa ne luam angajamentul in San Fancisco ca nu vom folosi niciodata aceste tehnologii impotriva populatiei. Avem excelente forte de ordine aici si sunt suficiente. Duhul trebuie bagat la loc in lampa.”
Auckland, Berkeley, Summerville urmeaza exemplul dat de San Francisco, au ales alt tip de societate, refuzand Minunata Lume Noua. Cu un angajament social puternic putem evita instalarea distopiei si baga duhul inapoi in lampa.

Nota noastră: Documentarul ARTE prezintă și modul în care China supraveghează populația musulmană uigură. Pe lângă instrumentele folosite pe scară largă, în provincia uigură se folosesc, în plus, codurile de bare la scara blocului, care sunt accesate de poliție pentru a localiza unde anume sunt locatarii din clădire, precum și un algoritm folosit de poliție care, pe baza datelor de consum și comportament, îndeosebi religios, al uigurilor, semnalizează persoanele „suspecte”. Uigurii considerați de poliție un risc sunt internați în lagăre de concentrare pentru reeducare.

Digital Citizen România:

Să ne recuperăm datele, Documentar Rai

Documentarul urmărește identificare problemelor și a provocărilor cu privire la folosirea datelor personale, pornind de la pandemia COVID-19.

A fost transmis în luna martie de TG1 – RAI Radioteleviziunea Italiană – cărora le mulțumim pentru acordul de republicare a acestui material cu subtitrările în limba română.

Documentarul, realizat alături de o serie de experți internaționali și italieni, prezintă o panorama la nivel global, cu un puternic accent asupra situației în Europa, cu privire la utilizarea datelor personale, a politicilor și inițiativelor existente în acest moment.

Pentru a face mai ușor de parcurs întregul material, am împărțit documentarul în cinci părți și l-am tradus cu dorința de a contribui la conștentizarea și informarea cetățenilor asupra uneia din temele cele mai sensibile în era digitală – datele personale.
Toate drepturile aparțin TG1, RAI. Conținutul nu reflectă poziția Digital Citizens și a colaboratorilor săi.

Să ne recuperăm datele, Documentar Rai – partea a doua

Acest video include perspective despre:

– Controlul democratic asupra datelor – aducând în atenție un mix de soluții juridice și tehnice

– Proiectul Decode – transformarea orașelor Barcelona și Amsterdam în “smart cities”

Sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: