23 decembrie 1989, cea mai sângeroasă zi a Revoluției. Zeci de oameni au fost uciși de diversiunea teroristă. Masacrul de la Otopeni și Asasinarea Grupului Trosca la MApN

11:11, 23 decembrie 2020 | Actual, Externe, Social, Video | 411 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 

23 decembrie 1989. Pe străzile din București și din alte orașe din țară oamenii manifestau împotriva comunismului. Soții Ceaușescu au fost arestați și toată lumea aștepta ca lucrurile sa se liniștească. Din păcate, aceasta a fost cea mai sângeroasă zi a Revoluției. În loc ca lucrurile să se calmeze după arestarea dictatorilor, diversiunea a luat amploare și a dus la întețirea schimburilor de focuri. Numărul victimelor a crescut vertiginos, scene de coșmar având loc la aeroporturile Otopeni și Băneasa și apoi la MApN.

Militarii trimiși să apere cele două puncte de intrare ale Capitalei au fost primiți cu o ploaie de gloanțe, trase de alți militari, informați că vor fi atacați de teroriști. În același timp, de pe clădirile din zona Pieței Palatului, tot în Capitală, cineva deschidea focul asupra soldaților din stradă. S-au înregistrat schimburi de focuri în clădirea fostului Comitet Central al PCR, asupra căreia s-a tras și din sediul Uniunii Tineretului Comunist. Iar Palatul Regal și Biblioteca Centrală Universitară au devenit ținta unui tir incredibil, apoi au fost incendiate.

La ora 20:00, colonelul Gheorghe Trosca, șef de Stat Major al USLA, unitatea antiteroristă a Ministerului de Interne, a primit ordin să intervină la sediul Ministerului Apărării. Dar echipa sa a fost întâmpinată cu foc de către militarii din interior. Colonelul și alți patru ofițeri au murit pe loc, iar alți șapte au fost răniți.

Cu privire la acest asasinat comandat de agentul KGB/GRU Nicolae Militaru, ActiveNews va publica azi, în exclusivitate, un interviu cu supraviețuitorul masacrului, singurul civil aflat în ABI-urile USLA, Constantin Isac.

Și studenții Academiei Militare Tehnice, chemați pentru întărirea dispozitivului de pază al ministerului, au fost primiți cu gloanțe. Cinci dintre ei au fost uciși pe loc, iar alți opt au fost răniți.

Între timp, la Alba Iulia este doborât, nu se știe din ordinul cui, elicopterul în care se aflau șeful Miliției, generalul Constantin Nuță, și adjunctul acestuia, generalul Velicu Mihalea. Pasagerii și pilotul aparatului au murit carbonizați.

La Timișoara zeci de mii de oameni au sărbătorit în centrul orașului căderea lui Ceaușescu în timp ce la Târgoviște persoane neidentificate au deschis focul asupra unității militare unde erau deținuți Nicolae și Elena Ceaușescu. Unitatea a fost survolată de două ținte aeriene care, fiind considerate ostile, au fost atacate de apărarea anti-aeriană.

Lumea politică internațională a salutat înlăturarea dictaturii și și-a exprimat sprijinul pentru instaurarea democrației în România. Au transmis mesaje, printre alții  liderul de la Casa Albă George Bush, președintele francez François Mitterand, premierul britanic Margaret Thatcher.

Sursa: https://www.activenews.ro