16 decembrie 1989: La Timișoara începe protestul care va duce la revolta anti-ceaușistă. Primele ciocniri cu forțele de ordine la Timișoara

09:18, 16 decembrie 2019 | Actual | 453 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Pe 16 decembrie 1989, la Timișoara se puneau în mișcare evenimentele care au declanșat revolta populară generalizată din întreaga țară de-acum 30 de ani.

Totul a pornit de la un fapt aparent banal: o decizie judecătorească prin care se întărea decizia Bisericii reformate de strămutare a unui preot, de la Timișoara la Mineu. Nefiind de acord cu decizia, Laszlo Tokeș își anunță enoriașii că urmează să fie mutat cu forța de la Timișoara, pe 16 decembrie. Afirmația pare ciudată, pentru că în 1989, 16 decembrie a căzut într-o sămbătă, zi nelucrătoare pentru autoritățile statului.

Totuși, pe 15 decembrie, vineri, Comisia de Evacuare nu se prezintă, dar se găsesc 3-4 enoriași care se strâng în fața casei parohiale a preotului, ceea ce la rândul său atrage alte zeci de curioși.

Conform istoricului A.M. Stoenescu, o prezență interesantă la acea adunare a fost cea a secretarului II al Ambasadei americane la București, Dennis Cury, însoțit de o corespondentă de presă britanică. „Cei doi fuseserã preluati de organele de filaj ale judetului Timis încã de dimineatã si se cunostea cu ce scop au venit acolo. S-au plimbat prin oras, pentru a da senzatia cã sunt turisti interesati de clãdirile vechi ale Timisoarei, apoi au trecut de mai multe ori prin dreptul imobilului din Timotei Cipariu. Linistea din fata casei i-a contrariat, crezînd cã pastorul a fost deja evacuat. La un moment dat, au încercat sã intre în clãdire, dar militianul de la intrare i-a legitimat, astfel cã au renuntat”, scrie Stoenescu.

Conform fostului șef al filajului Securității Timiș, diplomatul american ar fi fost înregistrat în timp ce telefona la Ambasada de la București cu următorul mesaj: „Am fost, l-am vãzut, totul decurge conform planului”.

În cursul zilei, factorul politic local, probabil în acord cu Bucureștiul, decide să retragă milițianul de la intrare, de teama de a nu isca un conflict internațional cu americanii.

După amiază, în jurul orelor 16:00, la fața locului a ajuns și prim-secretarul județului Timiș, Radu Bălan, care, conform mai multor mărturii, i-ar fi agresat verbal pe cei prezenți acolo. Pentru cei mai tineri, prim secretarul județului era persoana cu cea mai înaltă funcție din județ, un echivalent al Președintelui CJ de azi, dar cu puteri mult mai mari. Conform mărturiilor, spre seară grupul ajunsese la 200 persoane, în majoritate credincioși.

La un moment dat, suspectând că o persoană este infiltrată de Securitate, mai mulți dintre cei prezenți o iau la bătaie, dar este salvat de doi indivizi. Spre seară, după ora 19:00 se înfiripă un „Deșteaptă-te române”, timid, dar după a doua strofă, Tokeș le cere celor prezenți să se oprească, deoarece „este periculos”. Despre rolul lui Tokeș, puteți citi pe larg aici.

Primarul Petre Moț ia o decizie foarte importantă: decide să cheme 100 de muncitori să-i bată, să-i disperseze pe cei prezenți în fața casei unde era Tokeș. Prin această hotărâre a autorităților, ele însele măresc numărul persoanelor aflate în zonă, ceea ce stârnește curiozitatea localnicilor. Unii vor staționa acolo și vor îngroșa numărul nemulțumiților. „Li se spusese cã în Timotei Cipariu este un grup violent de iredentisti, de unguri care vor sã împiedice punerea în aplicare a unei hotãrîri judecãtoresti”. Constatând că situația e calmă, vor deveni nervoși și se vor considera păcăliți de autorități.

Această mulțime va începe să discute, cu nemulțumire, despre lipsurile de-atunci: frig, mâncare, energie electrică. În acest timp, un grup de tineri energici își facea apariția, care incită la acțiune.

Conform Securității, manifestația se mută deja în Piața Maria și urma să se îndrepte spre sediul PCR județean. In jurul orei 17:00, Lorin Fortuna si Claudiu lordache se duc si ei în strada Timotei Cipariu
împreunã cu familiile.

Se aud primele strigăte: Vrem lapte!, Vrem pîine!, Vrem cãldurã! Apoi, spre 17:30, grupul trage pantograful tramvaiului, blocându-l. Un grup de copii sparge geamurile, iar călătorii se dau jos, unii alăturându-se mulțimii.

Prim secretarul județului convoacă peste 200 de gărzi patriotice pentru a rezolva situația. Spre ora 20:00 au loc prime confruntări cu forțele de ordine. Colonelul Colonelul Filip Teodorescu, loctiitor al sefului Directiei de Contraspionaj, îsi aminteste cã în jurul orei 20.20 din ziua de 16 decembrie a fost convocat de urgentã la sediul Securitãtii. „Cînd ieseam din lift dînsul (generalul Bucurescu, n.a.), însotit de colonelul Gheorghe Ratiu – seful Directiei de Informatii Interne, tocmai se îndrepta spre cabinetul generalului Iulian Vlad. L-am întrebat care este motivul convocãrii mele. Generalul Bucurescu mi-a comunicat cã au fost convocati toti sefii de directii întrucît la Timisoara, cu ocazia punerii în executare a hotãrîrii judecãtoresti de evacuare a Pastorului Laszlo Tokes din locuinta parohialã, s-au produs dezordini si se pare ca amestecul strãin este prezent”, scrie Stoenescu.

Furia oamenilor s-a răzbunat pe mașina de pompieri, pe geamuri și vitrine și pe însemnele comuniste. Oamenii voiau „să rămână urme”, ca să nu poată fi negată existența protestului. Au urmat diferite confruntări cu forțele de ordine, care reușesc totuși să disperseze mulțimea din fața centrului puterii locale.

După ora 22:00, generalul Vlad decide trimiterea la fața locului a unei echipe conduse de Generalul Emil Macri, iar Ceaușescu îi va cerea lui Vasile Milea, Ministrul Apărării, să trimită Armata în oraș. Sunt arestate peste 100 de persoane.

Martorii vorbesc despre persoane ciudate, care nu păreau a fi dintre localnici, care distrugeau magazine și vitrine și incitau oamenii. Să fie vorba despre străini, celebrii „turiști sovietici” despre care se raportase prezența în oraș?

Sursa: https://www.activenews.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,