Trump îi spune lui Putin că a venit timpul pentru un acord de pace durabil între israelieni şi palestinieni

21:52, 13 februarie 2018 | Presa internațională | 1291 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Într-o convorbire telefonică de ieri, preşedintele american Donald Trump i-a spus preşedintelui Vladimir Putin al Rusiei, că a venit vremea să se ajungă la o înţelegere de pace între Israel şi palestinieni. Aceste discuţii au avut loc înainte de întâlnirea de la Moscova dintre Putin şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Foto: preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin

Luni, preşedintele american, Donald Trump, a vorbit la telefon cu omologul său Vladimir Putin şi i-a transmis condoleanţe în legătură cu accidentul fatal în care a fost implicat avionului companiei Saratov Airlines, zborul 703, a anunţat Casa Albă.

Printre alte probleme de interes reciproc, cei doi lideri au discutat despre situația tensionată din Orientul Mijlociu, procesul de pace israeliano-palestinian şi programul nuclear al Coreii de Nord.  În cursul convorbirii, Trump i-a spus lui Putin, că  „a sosit momentul să trecem la treabă pentru un acord de pace durabil”  între Israel şi palestinieni, menționează Casa Albă într-un comunicat de presă. Discuţia dintre cei doi lideri a avut loc înaintea întâlnirii de la Moscova a președintelui rus, Vladimir Putin, cu liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Abbas a adus încontinuu acuzaţii la adresa Administraţiei Trump, după ce anul trecut, Statele Unite au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.  La întâlnirea de luni, de la Moscova, el i-a spus președintelui Putin, că palestinienii refuză să participe la convorbirile mediate de  Statele Unite. Putin i-a relatat lui Abbas despre convorbirea  telefonică avută cu Trump şi i-a transmis cele mai bune gânduri din partea președintelui american.

Foto: Originalul articolului publicat pe portalul israelian The Jerusalem Post

Aşa cum a relatat recent ziarul Jerusalem Post, Trump a afirmat într-un interviu cu cotidianul Israel Hayon, că palestinienii „nu sunt dornici” să ajungă la o înţelegere de pace, dat a adăugat că nici Israelul nu este pregătit pentru ea. De asemenea, Trump a spus că aşezările israeliene de pe Malul de Vest „complică” lucrurile şi că Israelul „trebuie să acţioneze cu prudenţă în ce priveşte aceste aşezări”.

Tot luni, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a comunicat  parlamentarilor partidului Likud, că Israelul discută cu Trump despre anexarea coloniilor de pe malul vestic al Iordanului dar, după ce presa israeliană a dat această ştire,  Casa Albă a afirmat că Trump nu a discutat niciodată aşa ceva cu Israelul: “Relatările că Statele Unite ar fi vorbit cu Israelul despre un plan de anexare a Malului Vestic sunt false. Atenţia preşedintelui rămâne concentrată asupra unei iniţiative de pace israeliano-palestiniană”,  a declarat Josh Raffel, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

de Avital Zippel,

13 februarie 2018, Jerusalem Post, Israel

Traducere de Radu  Toma

Sursa: flux.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,