Corbyn: Putem să ne stabilim viitorul şi fără Uniunea Europeană

12:07, 16 martie 2018 | Presa internațională | 1173 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ieşirea din Uniunea Europeană nu însemnează Apolcalipsa pentru Marea Britanie, bani “reîntorşi de la Bruxelles” vor putea fi investiţi în servicii publice şi locuri de muncă, a declarat recent Jeremy Corbyn, liderul laburist la o reuniune a partidului la Coventry, şi a mai accentuat că UE nu este nici salvatoarea, şi nici sursa problemelor pentru ţara sa: “Viitorul nostru, după ce vom intra în perioada de tranziţie de doi ani, din martie 2019 încolo, este cel pe care ni-l vom făuri împreună”.  Marea Britanie trebuie să negocieze o relaţie bine stabilită cu UE, la fel ca Turcia, Elveţia, sau Norvegia.

Piaţa brintanică a muncii va urmări condiţii noi, avantajoase, conforme cu cele de pe piaţa unică a Uniunii, la fel prevederi protecţioniste, sau înlesniri când sunt necesare, care să susţină programul economic al laburiştilor. Acest program, a spus Corbyn, include stoparea privatizărilor în masă, externalizări, renaţionalizarea serviciilor, investiţii în infrastructură şi eliminarea indicaţiilor primite de la UE care permit patronilor să importe mână de lucru ieftină din afară, pentru a sabota salariile şi condiţiile de lucru existente.

“Unii zic că Brexitul este un dezastru pentru noi, alţii că Brexitul ne va aduce numai lapte şi miere. Adevărul umblă, însă, cu picioarele pe pământ şi-l putem crea noi, Brexitul este ce vom face din el“, a zis liderul laburist, şi a adăugat că prioritatea partidului său, după ce a silit Guvernul să garanteze drepturile cetăţenilor UE în UK, este să respingă orice încercare de diminuare ale drepturilor muncitorilor, a securităţii  muncii, a protecţiei consumatorului, sau a calităţii alimentelor.

În altă ordine de idei, există posiblilitatea ca prim-ministrul Theresa May să-şi piardă scaunul şi să fie declanşate alegeri anticipate, după ce laburiştii au anunţat o posibilă alianţă cu conservatorii în Camera Comunelor. Peste 80 de lideri laburişti au semnat o scrisoare prin care cer Cabinetului să susţină rămânerea, după Brexit, a Marii Britanii în zona economică a UE.

Jeremy Corbyn este, din punct de vedere ideologic, un socialist democrat. El susţine extinderea serviciilor şi a asistenţei publice, şi cere renaţionalizarea utilităţilor publice şi a căilor ferate. În domeniul relaţiilor externe, Corbyn sprijină fără rezerve o politică de neintervenţionism militar şi de dezarmare nucleară unilaterală. Sub managementul său, Partidul Laburist a terminat al doilea în alegerile generale din 2017, a câştigat 30 de locuri în plus în Cameră şi a atins cea mai spectaculoasă creştere a votului popular, de 9.6%, de după Al Doilea Război Mondial.

Sursa: the independentonline.uk

Traducere de Radu  Toma  

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,