Șantaj în DNA – Jurnalista Sorina Matei face o dezvăluire explozivă

14:21, 7 decembrie 2017 | Opinii | 4981 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Jurnalista Sorina Matei acuză vizita pe care zece ambasadori străini i-au facut-o, miercuri 6 decembrie 2017, ministrului Justiției Tudorel Toader, în contextul în care în Parlament se pregătește adoptarea modificărilor la Legile Justiției. În opinia Sorinei Matei, descinderea ambasadorilor – care nu au nici pregătire juridică, nici vreo legătură cu instrucția penală – nu arată altceva decât disperarea că “s-ar putea strica jucăria șantajului”, în condițiile în care se dorește inființarea unei Secții în cadrul PICCJ care să investigheze infracțiunile comise de procurori și judecători.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, de marți seara 5 decembrie 2017, Sorina Matei subliniază că actuala secție din cadrul DNA privind investigarea faptelor de corupție săvarșite de magistrați, chiar dacă a fost înființată cu intenții bune, s-a transformat într-un real instrument de șantaj din partea DNA și SRI la adresa judecătorilor și procurorilor. Nu în ultimul rând, jurnalista face o dezvăluire extrem de interesantă. Și anume că, în urma cu un an, la DNA existau doar șase procurori cărora să nu li se fi făcut dosare, însă aceste dosare nu au fost trimise în instanța, ci ținute la parchetul condus de Laura Kovesi (foto mijloc, alaturi de adjuncții Marius Iacob, stânga, și Calin Nistor, dreapta), ca mijloc de presiune.

Iata postarea jurnalistei Sorina Matei:

“Mâine (n.r. – miercuri, 6 decembrie 2017), năpădesc peste Toader Tudorel 10 ambasadori nene. Asta ca să vă dați seama cât de mare e disperarea unora ca s-ar putea strica jucăria șantajului. Niciun diplomat n-are pregătire juridică, niciunul n-are legătură cu instrucția penală, doar vor repeta, vorba unui magistrat, aceleași sloganuri de care toata lumea care știe și recunoaște ce se intâmplă cu adevărat în Justiție s-a săturat.

Disperarea mare este cu înființarea Secției vietii care să investigheze procurorii și judecătorii.

Dupa ce am discutat mult timp cu oameni din sistemul judiciar, oameni corecti, sper ca legile Justitiei sa infiinteze aceasta Sectie odata si odata la nivelul PG, o sectie si competente care au fost din motive bune initial in DNA/pentru a combate coruptia care exista in mod real in Justitie, dar care in ultimii 2 ani a devenit un real mijloc de santaj din partea DNA si SRI pentru judecatori si procurori.

Practic, din cauza unor conducatori care nu stiu carte/procurori si securisti si care s-au gandit sa aplice alte metode care nu au legatura cu Justitia, totul a devenit o reala monstruozitate pentru ca s-a transformat intr-un foarte puternic instrument de santaj daca faci/daca nu faci/de ce faci/de ce respiri/ daca retii/daca nu retii pe cineva/ daca inculpi/daca nu inculpi/daca condamni/nu condamni/ daca vorbesti, in conditiile in care procurorii sunt independenti pe dosar iar judecatorii sunt independenti.

Justitia nu se face nici cu frica, nici prin teroare și metode ilegale. Justitia se face pe probatorii, lege și fapte. Acum un an, se numarasera si mai existau doar 6 procurori in DNA carora sa nu li se faca dosar. Dosarele nu sunt trimise in instante. Sunt tinute acolo, la pastrare, ca un etern mijloc de presiune. Cum asta n-are nicio legatura cu actul independent al Justitiei, al acuzarii, cu apararea legii, ei bine, mizeria asta trebuie sa se sfarseasca. Doar un echilibru real in sistem, o pozitionare corecta a judecatorilor si procurorilor in peisajul infaptuirii Justitiei si un check and balances pot remedia toate aceste chestiuni de-a dreptul strambe si periculoase care se intampla de mult timp in sistemul judiciar.

Nu este corect mereu sa spui ca tu, ca procuror, faci Justitie, sau strada face Justitia cand Justitia o infaptuiesc doar judecatorii si instantele de judecata, nu este corect sa personifici Justitia, cand actul acuzarii si al judecatii sunt total separate, nu este corect sa ataci mereu pe toata lumea si sa acuzi fara probe cand nu-ti convine o solutie sau sentinta, cand greselile sunt chiar ale tale, vin din interior, si de multe ori din instrumentarea slaba si oamenii nepregatiti pe care ii placi, nu este corect sa spui ca orice atac, mizerie si greseala pe care o faci tu ca om sau manager trebuie sa se rasfranga asupra intregului sistem judiciar. Pentru ca niciodata un om sau cateva uscaturi care nu platesc pentru faptele lor pentru ca santajeaza pe altii nu reprezinta un intreg sistem si greselile acestora nepedepsite nu pot darama si decredibiliza intregul act de Justitie din Romania.

Iar santajul nu are nicio legatura cu Justitia, nici cu apararea legii. Ci din contra. Are legatura cu incalcarea ei. Judecatorii si procurorii nu trebuie sa fie presati si amenintati de oameni care au uitat demult de lege si au scapat primejdios fraiele institutiilor pe care vremelnic le conduc. Iar pe mine niciun ambasador si nimeni altcineva nu ma vor putea convinge de contrariu. Eu nu ‘cred’ ce scriu aici. Eu știu prea multe situatii concrete”.

Sursa: luju.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,