Rezistă Europa?

11:56, 29 decembrie 2017 | Opinii | 1481 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Uniunea Europeană cu trei religii, credințe, romano-catolici, protestanți, greco-ortodocsi și respectiv cu trei tradiții de drept, roman, anglo-saxon și bizantin, este ab ovo o construcție șubredă, care nu se mai bucură de credit. Cum și cât va rezista?

 

Pentru că dacă nava EURO(pa) la prima adiere de vânt de primavară greco-ortodoxă a intrat în deriva și tratatele trebuie deja revizuite, atunci la prima furtună de toamnă se va scufunda la fel de spectaculos ca Titanic-ul în timp ce propaganda și orchestra la bord va cânta seducător până la dispariția în valuri a colosului.

1944 Churchill și Stalin s-au înțeles ca doi geambași pe a half-sheet paper în privința influenței din Balcani: 90% Anglia/USA în Grecia și 90% URSS în România. Ironia istoriei: românii voiau să vină americanii și grecii, rușii.

1989 Bush și Gorbaciov renunță la razboiul rece. Imperiul Roman de Apus se reface pașnic și greco-ortodocșii, românii, slavii de sud adera la UE, cu toate ca ei n-au facut parte niciodata din Imperiul Roman de Apus, ci numai din cel de Rasarit și Imperiul Turc și fac parte din Imperiul duhovnicesc și sobornicesc al celei de a Treia Romă, Moscova, care refuză dialogul cu Roma, capitala spirituală a Europei.

Ce credibilitate are o casă comună europeană în care locatarii refuză armonizarea modului de viață, a credinței și creditului? Paradoxal președintele Traian Basescu este și pentru axa Londra-Washington potrivnică Europei și pentru EURO(pa). Ca în războiul mondial II. Românii luptă și perd pe toate fronturile, apoi sunt dezmembrați în două colonii ruso-pravoslavnice. Răsplata duplicității. De data asta va fi altfeli?

Greco-ortodocșii sunt în UE de facto tolerați, un statut pe care și de jure l-au avut de la Schisma la Vatican II 1054-1964 și au o pondere neglijabilă de 2-3% din economia UE. Totuși ei au reușit performanța, ajutați de protestanți să destabilizeze EURO(pa).

Sunt conștienți greco-ortodocșii de consecințele minciuni, falsificării statisticii? Acum tot ei dau vina pe UE ca s-au indatorat cu 300 miliare de €, mai mult dacat îi ține punga. Solidaritatea între credințe și tradiții juridice, economico-financiare diferite, între ortodocși și occidentali s-a degradat în șantaj. Ca la poker, cine da mai mult?

Viorel Roman,

Germania