Raţionalizând Iraţionalul: un buget 2018 al Pentagonului ca niciodată în trecut – 700 miliarde dolari!

14:10, 3 martie 2018 | Opinii | 1116 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Este cel mai mare buget primit vreodată de Pentagon: 700 miliarde dolari. Suma este mult mai mare decât cea alocată de cei doi competitori ai Americii, Rusia şi China, luaţi împreună şi însemnează mai multe mii de militari, mai multă instrucţie, mai multe nave, mai multe de toate. Iar la anul, 2019, va fi de 716 miliarde, combinate, cele două alocări au menirea să scoată Armata americană din impasul în care se află în pregătirea de luptă, într-un moment când se doreşte reînnoirea eforturilor pentru depăşirea împotmolirii din Afganistan, dar şi ameninţările cu războiul din Peninsula Coreană.

Bugetul semnat de preşedintele Trump include măriri imense, cu 15,5% mai mult ca-n anul trecut, 2017. Este cea mai mare creştere procentuală după acele 26 procente din 2003, faţă de 2002, pe când America lupta în Afganistan, invada Irakul şi se apăra pe “frontul” de acasă post-11 septembrie 2001, atacul de la Turnurile Gemene, din New York. Surplusul bugetar nu se adresează vreunui duşman nou, ci ca să se rezolve o serie de probleme, cum ar fi deficitul general din pregătirea Armatei, retehnologizarea apărării anti-rachetă, precum şi recapitalizarea arsenalului nuclear. De ani buni încoace, se plâng miniştrii Apărării, numărul unităţilor pregătite de luptă este în scădere, echipamentele învechite au umplut magaziile, instrucţia soldaţilor în general a lăsat de dorit.

Totuşi, unii spun că mai mulţi bani pentrru Pentagon este o soluţie mai complicată decât pare. Ei adaugă că, după normele mai vechi, bugetul a fost destul de robust în ultimii ani, dar că nu s-a văzut asta. Problema, spune Todd  Harisson, un specialist în cheltuieli de Apărare, este că bugetele au fost “subţiate” de creşterea cheltuielilor personale, de investiţii în tehnologii mai costisitoare şi de altele, de efectele cumulative ale unui deceniu şi mai bine de lupte în Afganistan, Irak şi în alte părţi din Orientul Mijlociu: “Ne-am întins cât nu ne permite plapuma, prea mult. Vrem să facem prea multe, în toată lumea. Banii nu ne pot ajuta într-o  asemenea situaţie”, a adăugat el.

Statele Unite au în prezent mult mai puţini soldaţi în Irak decât au avut în urmă cu 10 ani şi cam 15.000 în Afganistan, în comparaţie cu cei 100.000 din 2010-11, dar preşedintele Trump vede lucrurile altfel, inclusiv operaţiuni antitero sporite în Somalia şi Yemen. De asemenea, perspectiva unui război împotriva Coreii de Nord a crescut, întrucât Trump insistă ca această ţară să renunţe la armele nucleare. Dar creşterea cheltuielilor militare actuale, aprobată de Congres, merge mult peste ce a cerut Trump.

Marii câştigători în toată povestea asta sunt megacontractorii din industrile de Apărare Lockheed Martin, Boeing şi General Dynamics, cei care cheltuiesc anual milioane cu lobbyiştii din Congres.  Legislaţia aprobată de Trump înseamnă miliarde în plus pentru o prioritate a Pentagonului: sistemele de rachete. Adică 12,3 miliarde pentru Agenţia de apărare cu rachete, avându-se în vedere faptul că cei din Nordul Coreii au refuzat să renunţe la vectorii capabili să lovească Statele Unite. Numărul unităţilor de rachete interceptoare de rachete de atac, din Alaska, va fi sporit cu 28, de asemenea soldaţii vor primi o mărire cu 2,4% a soldelor peste cât ceruse Pentagonul.

Robert Burns şi Richard Lardner, Associated Press

Traducere de Radu  Toma  

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,