Rachetele patriot-romania: cele mai vechi, second-hand şi, probabil, chiar mai ineficiente decât surorile lor de ultimă generaţie, despre care ne avertizează chiar New York Times

06:26, 8 decembrie 2017 | Opinii | 1033 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Şi nu internetul duşmănos, Moscova, trolii Moscovei, propaganda Rusiei, duşmanii democraţiei americane. Articolul: Did American Missile Defense Fail in Saudi Arabia? ( A dat rateuri sistemul de apărare american anti-rechetă în Arabia Saudită?)
a apărut pe 4 decembrie 201 în NYT.

Dincolo de declaraţiile pompoase şi triumfătoare ale oficialilor saudiţi şi celor americani (în frunte cu Trump) privind anihilarea rachetelor balistice trase de rebelii Houthi asupra Riadului (capitala AS) şi a altor obiective, ziarul vine cu părerea unei echipe americane de  specialişti cercetori în domeniul rachetelor (de la Middlebury Institute of International Studies in Monterey, California) care se îndoiesc, pe baza analizei tuturor fotografiilor şi filmărilor, că patrioatele saudite au reuşit să lovească aceste rachete.

Concluzia lor este că capul rachetei, cel desemnat să distrugă ţinta, a lovit în apropierea aeroportului din Riad – explozia a fost auzită, văzută şi filmată- şi că în oraş a căzut partea mare a rachetei, desemnată să se separe de cap în apropierea ţintei, ale cărei rămăşiţe se pot vedea filmate pe străzile Riadului.

Nu am să intru în detalii, le găsiţi din plin cu fotografii, filme şi diagrame de traiectorie în articolul respectiv. În schimb voi face puţină istorie recentă a acestor „extraordinare” baterii de rachete pentru a vedea performanţele lor anterioare.

Intrate în producţie în 1976, primul conflict la care iau parte este războiul din Golf, moment care a generat şi primele contestări, căci dacă Pentagonul susţinea că au oprit 80 % dintre rachetele Scud, alte estimări – de exemplu ale revistei Air and Space, a Muzeului de aeronautică şi tehnologie aerospaţială al institutului Smithsonian le-au aşezat la sub 25 %. În acelaşi război, patrioatele au doborât din greşeală un avion american şi unul englezesc, respectiv un F/A-18 şi un Tornado, iar în 2016 patrioatele israeliene nu au reuşit doborârea unei drone siriene şi a fost nevoie de 2 rachete pentru a doborî în final un avion sirian fără pilot.

Aşa că: Pentru ce dăm noi (în avans) 4 miliarde de dolari? Pentru nişte rable de acum 20-30 de ani, în legătură cu care nu avem nicio siguranţă că vor apăra ceva, dacă cele mai performante nu au reuşit să doboare rachetele mult mai fără pretenţii ale unor rebeli, dintr-o societate aflată încă la nivelul evului mediu islamic?

Paul Ghițiu

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,