Putin: starea Federației Ruse

14:02, 3 martie 2018 | Opinii | 1304 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Putin a rostit un discurs remarcabil în fața Adunării Federale (Duma de Stat, nota traducătorului).

În cuvântul său, el a dezvăluit existența unor noi arme nucleare rusești care, fără îndoială, dovedesc o superioritate netă în acest domeniu, ca superputere, asupra Statelor Unite și a vasalilor lor patetici din NATO. Ținând cont de  aceste capacități ale rușilor, nu mai este clar dacă SUA se mai califică pentru termenul de superputere sau nu.

Puțină îndoială ar exista în mintea mea în cazul că mi-aș pune întrebarea: dacă neoconservatorii și complexul militar-apărare  de la Washington ar avea aceste arme, ar lansa ei, oare, un atac împotriva Rusiei? Și totuși, Putin a declarat că Rusia nu are ambiții teritoriale și nici hegemonice, nici intenția de a ataca altă țară. El a descris aceste arme ca un răspuns necesar la refuzul categoric al Vestului, an după an, de a accepta pacea și cooperarea cu Rusia, și de a menține pretenția absurdă ca rușii să se predea cu bazele militare și cu sistemele ei lor de rachete balistice cu tot.

Putin a declarat: “Suntem interesați într-o interacțiune normală, constructivă cu Statele Unite și Uniunea Europeană și ne așteptăm ca bunul simț să învingă și ca partenerii noștri să aleagă cooperarea cinstită și în deplină egalitate… Politica noastră nu va fi niciodată bazată pe excepționalism, noi ne apărărm interesele noastre și le respectăm pe cele ale altor țări“.

Liderul rus a spus Washingtonului că eforturile de a izola Rusia cu sancțiuni și propagandă și de a împiedica capacitățile rușilor de a riposta încercuirii militare crescânde, pornite din Vest, au eșuat. Noile arme ale Rusiei au făcut ca întreaga abordare a SUA și NATO să devină “ineficientă din punct de vedere militar”, că “sancțiunile urmărind să împiedice dezvoltarea Rusiei, incluzând sfera militară, s-au împotmolit“. “N-au putut stăvili Rusia, trebuie să înțeleagă lucrul ăsta și să înceteze să clatine barca în care ne aflăm cu toții, și noi și ei”, a adăugat dânsul.

Deci, ce este de făcut? Va reveni Vestul la o stare rezonabilă? Sau, înecat în datorii cum este, și scufundat până peste urechi în industrii militare pline de sine și ineficiente, va intensifica Războiul Rece reînviat de Washington? Personal, nu cred că Vestul își va reveni. Washingtonul este pierdut pe de-a întregul în “excepționalismul american“. Îngâmfarea exagerată, că am fi o “țară de neînlocuit” ne afectează pe toți. Europenii sunt cumpărați și plătiți de Washington. Sunt convins că Putin speră ca liderii europeni să înțeleagă zădărnicia încercărilor de a intimida Rusia și să înceteze să susțină rusofobia Washingtonului, cea care duce către un război nuclear. Fără îndoială că el a fost dezamăgit de replica idioată a ministrului britanic al Apărării Gavin Williamson, care a acuzat Rusia că “a ales calea escaladării și a provocărilor“.

Personal cred că neoconservatorii vor încerca să prezinte un potențial diminuat al Rusiei, pentru că nu vor să accepte că există constrângeri care limitează unilateralismul Washingtonului. Pe de altă parte, complexul militar-apărare va exagera superioritatea rușilor, pentru a cere un buget și mai mare, pasă-mi-te ca să ne protejeze de “amenințarea rusească”.

După ani și ani de experiențe frustrante cu refuzul Washingtonului de a ține cont de interesele Rusiei și de a conlucra într-o manieră cooperantă, guvernul rus a ajuns la concluzia că motivul este credința Washingtonului că puterea americană poate constrânge Rusia să accepte  dominația Americii. Și tocmai pentru a zdruncina aceasă iluzie a Washingtonului, a făcut Putin puternica sa declarație despre noile capabilități rusești. A spus în alocuțiunea sa: “Nimeni nu a vrut să vorbească cu noi. Nimeni nu a vrut să ne asculte. Acum,       ascultați-ne“. A spus că armele nuclare ale Rusiei sunt rezervate pentru ripostă, nu pentru ofensivă, dar că orice atac împotriva Rusiei sau a aliaților ei va primi un răspuns imediat, “cu toate cele implicate de acel răspuns”. Arătând limpede că politica vestică de hegemonie și intimidare zace înecată și moartă în apă, Putin a ridicat din nou ramura de măslin: “Să lucrăm împreună, pentru a rezolva problemele lumii. Sper ca diplomața rusă să izbutească să pună capăt tensiunilor alimentate de Washington. Totuși, această diplomație se confruntă cu două obstacole probabil de netrecut. Unul este nevoia prea-plinului-de-sine complex militar-apărare american de a avea un adversar de calibru, ca o justificare a bugetului său anual de 1000 miliarde de dolari, precum și a puterii care vine odată cu această sumă imensă de bani. Celălalt obstacol este ideologia neoconservatoare din spatele hegemoniei mondiale a Statelor Unite.

Complexul militar-apărare este instituționalizat în fiecare stat american. Este un patron și o sursă de contribuții majore la campaniile electorale, ceea ce  face aproape imposibil ca un senator sau un deputat să se împotrivească intereselor sale. În cercurile de politică externă americane ar trebui să-și facă apariția forțe opuse neoconservatorilor care sunt cu mintea dusă. Rusofobia creată de neoconservatori s-a dovedit suficient de puternică pentru ca să-l împiedice pe președintele Trump să normalizeze relațiile cu Rusia.

Poate că în următorul său discurs Putin ar trebui să se adreseze direct europeanilor și să-i întrebe cum pot susține interesele Europei, dacă permit ostilități ale Washingtonului față de Rusia? Și, dacă se va ajunge la un conflict deschis, cum va putea vreo țară care găzduiește arme  nucleare și baze militare americane să se gândească la vreo cale de scăpare, ca să nu fie distrusă?

Fără NATO și bazele sale avansate, Washingtonul nu ar putea să împingă lucrurile către un război. Faptul esențial este că NATO a ajuns un obstacol în calea păcii. 

de Paul Craig Roberts, 1 martie 2018

Traducere de Radu  Toma

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,